PVV’er liet politie niet toe

Willie Dille Er komt geen onderzoek naar de Facebookuitspraken over verkrachting van het woensdag overleden PVV-raadslid Willie Dille.

Ze stapte in eerste instantie niet zelf naar de politie. Dat deed „iemand uit de omgeving” van Willie Dille aan wie zij had verteld dat ze was ontvoerd en verkracht. En toen de politie de PVV-politica benaderde om toch vooral haar verhaal en aangifte te doen, wilde zij dat niet.

Dat schrijft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag in een verklaring. Het gebrek aan aanknopingspunten was en is, zo zeggen de burgemeester van Den Haag, de officier van justitie en de hoofdcommissaris van politie, de reden dat er geen onderzoek komt naar wat Dille in haar afscheidsvideo zei. Woensdagavond pleegde het 53-jarige gemeenteraadslid zelfmoord.

Lees ook de necrologie van Willie Dille: Fel raadslid met zelfspot

In het filmpje, dat inmiddels is verwijderd van Facebook, zei Dille dat ze in maart 2017 is ontvoerd en verkracht door een groep moslims in een poging haar in haar politieke werk te belemmeren. De groep zou daartoe zijn aangezet door een ander gemeenteraadslid, ex-PVV’er Arnoud van Doorn. Die zei op Twitter zich niet tot een reactie te willen verlagen.

Sinds Dilles dood werd op sociale media de vraag gesteld waarom er geen onderzoek was gedaan naar de verkrachting, noch van de ontvoering of bedreigingen.

De politie Haaglanden zegt dat er meerdere malen contact met de politica is geweest, soms op haar eigen verzoek. Maar ze heeft „steeds aangegeven geen aangifte te doen en ook geen bemoeienis van de politie te willen”.

„Ze heeft om die reden ook niet meer informatie willen verstrekken op basis waarvan ambtshalve een onderzoek gestart had kunnen worden”, schrijft het OM. Concrete aanwijzingen zouden serieus onderzocht worden, als die binnen zouden komen.

Burgemeester Pauline Krikke, die door Dille in het filmpje werd verweten niets te hebben gedaan met haar beschuldigingen over bedreigingen, zei vrijdagmiddag nogmaals dat ook zij meerdere keren met Dille had gesproken en had aangedrongen op aangifte: „Om redenen die wij niet kennen, heeft zij dat niet gedaan.” Al in oktober was Krikke op de hoogte.

De Haagse CDA- en PvdA-fracties vinden dat er wel een onderzoek moet komen naar hoe verschillende betrokkenen, onder wie de burgemeester, zijn omgegaan met de meldingen van Dille. „Is er adequaat gehandeld, is er nagedacht over beveiliging?”, vraagt CDA-fractievoorzitter Danielle Koster zich af. „Het is belangrijk daar het gesprek over te voeren”, zegt ook PvdA’er Martijn Balster.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl.