Investeerders klagen Tesla-topman Musk aan

Volgens beleggers is de aankondiging van Musk op Twitter om het bedrijf van de beurs te halen een vals en misleidend bericht.

Elon Musk, topman van Tesla, twitterde dinsdag dat hij Tesla van de beurs wilde halen.
Elon Musk, topman van Tesla, twitterde dinsdag dat hij Tesla van de beurs wilde halen. Foto Toru Hanai/Reuters

De zeer opvallende tweet van de topman van Tesla blijft niet zonder gevolgen. Drie dagen na de aankondiging van Elon Musk om zijn bedrijf van de beurs te halen, zijn vrijdag in San Francisco twee aanklachten ingediend tegen de Zuid-Afrikaanse superondernemer. Dat meldt persbureau Reuters zaterdag.

Musk bood afgelopen dinsdag 420 dollar per aandeel in plaats van de toen geldende koers van 360 dollar. Gelijk na de tweet schoot het aandeel van de bouwer van elektrische auto’s omhoog, maar na de aankondiging van beurswaakhond SEC om een onderzoek te starten, zakte het aandeel weer. Bij het sluiten van de beurs op vrijdag stond het aandeel op 355,49 dollar.

Gevecht met shortsellers

Volgens de aanklacht van investeerder Kalman Isaacs zijn de tweets van Musk vals en misleidend en gebruikt hij Twitter om shortsellers (beleggers die speculeren op koersdalingen) uit te schakelen. De andere aanklacht werd ingediend door William Chamberlain, volgens deze belegger zorgde de topman ervoor dat het aandeel van het automerk kunstmatig werd opgestuwd waarmee hij federale beurswetten heeft overtreden.

Lees ook: Musks truc: afleiden met spektakel

Musk wil het liefst af van beleggers die aandelen van Tesla kopen en gelijk weer verkopen. Deze beleggers geloven dat het aandeel van de autobouwer veel te hoog staat. De koersschommelingen die zij veroorzaken, zorgen volgens Musk voor veel onrust. Veel werknemers van Tesla hebben aandelen in het bedrijf. Zelf heeft de multimiljardair 22 procent van de aandelen in bezit. Hij lichtte na zijn aankondiging op Twitter niet toe hoe hij de koop van de resterende aandelen wilde financieren.