PSV haalt uit tegen Utrecht, Ajax speelt gelijk

PSV won met uitblinker Bergwijn met 4-0 van FC Utrecht en liep twee punten uit op Ajax. De Amsterdammers speelden gelijk tegen Heracles Almelo (1-1).

Teleurstelling bij Ajax-speler Dusan Tadic na het gelijkspel tegen Heracles Almelo.
Teleurstelling bij Ajax-speler Dusan Tadic na het gelijkspel tegen Heracles Almelo. Foto ANP

Kampioen PSV heeft onder leiding van de nieuwe trainer Mark van Bommel zijn visitekaartje afgegeven in de openingswedstrijd van de eredivisie. In eigen huis was het veel te sterk voor FC Utrecht: 4-0. Door de grote zege loopt het gelijk twee punten uit op belangrijke uitdager Ajax.

De Amsterdammers speelden eerder op zaterdag in de Johan Cruijff Arena gelijk tegen Heracles Almelo (1-1). Ook vorig jaar verspeelde Ajax punten in de eerste wedstrijd tegen Heracles, toen werd in Almelo verloren. In Amsterdam kwam Heracles in de 84ste minuut op voorsprong door een schitterend afstandsschot van aanvaller Kristoffer Peterson. In de slotfase kopte Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt de gelijkmaker binnen.

Heerlijke dribbels Bergwijn

In Eindhoven had PSV weinig moeite met FC Utrecht. Na een kwartier spelen schoot Gastón Pereiro zijn ploeg met een fraaie vrije trap op voorsprong. De middenvelder kon vijf minuten later de score verdubbelen, maar wachtte te lang. Na rust liep PSV makkelijk uit tegen Utrecht onder leiding van uitblinker Steven Bergwijn. De rechtsbuiten schoot in de 55ste minuut beheerst raak na een hoekschop en liet daarna met talloze dribbels zijn geweldige talent zien.

Twitter avatar PSV PSV EINDSTAND #PSVUTR 1-0 Pereiro (16)
2-0 Bergwijn (57)
3-0 Lozano (77)
4-0 Dumfries (80) https://t.co/oANVBhsF2V

FC Utrecht kon helemaal geen vuist maken en gaf achterin veel ruimte weg. Daar wist Bergwijn wel raad mee. Na ruim een uur spelen kreeg de aanvaller de bal aangespeeld in het centrum, hij draaide kort weg, speelde twee man uit en legde de bal panklaar voor Luuk de Jong. De spits was niet zo rap en zag hoe Utrecht-verdediger Kleiber nog net kon wegwerken.

Een kwartier voor tijd had De Jong moeten scoren, maar faalde oog in oog met de enige uitblinker van Utrecht: keeper David Jensen. In de herkansing schoot de Mexicaan Herving Lozano, begeerd door talloze clubs uit het buitenland, wel raak. In de slotfase zorgde aanwinst Denzel Dumfries voor een nog grotere afgang van Utrecht. De PSV-verdediger kopte de 4-0 binnen uit een corner. Door de grote overwinning gaat PSV fier aan de leiding in de eredivisie. Heerenveen staat met een minder goed doelsaldo op de tweede plaats.

Gewijzigd elftal Ajax

Ajax-trainer Erik ten Hag had veel wijzigingen aangebracht in het elftal. Basisspelers als Klaas-Jan Huntelaar, Frenkie de Jong, Lasse Schöne en Nicolás Tagliafico begonnen op de bank en dat was te zien in het veld. In de eerste helft was het vooral te danken aan middenvelder/regisseur Hakim Ziyech dat de Amsterdammers nog gevaarlijk waren. Opvallend was dat de ploeg uit Almelo, onder leiding van de Duitse trainer Frank Wormuth, Ajax al op eigen helft vastzette waardoor ze moeilijk een aanval konden opzetten.

Na de rust bracht Ten Hag dan toch Huntelaar en De Jong binnen de lijnen. Zij werden eigenlijk werden gespaard voor de Champions League-kwalificatiewedstrijd van komende dinsdag tegen Standard Luik. Het zorgde ervoor dat de Amsterdammers wat opportunistischer gingen voetballen maar dankzij een een paar goede reddingen van Heracles-doelman Janis Bladwich bleef het lange tijd 0-0. In de zeer hectische slotfase na de twee doelpunten kwamen Bladwich en Ajax-verdediger De Ligt hard met elkaar in botsing waardoor de wedstrijd een paar minuten werd stilgelegd.

Reanimatie steward

Tijdens de wedstrijd Ajax-Heracles Almelo werd in de Arena een steward gereanimeerd door aanwezige ambulancepersoneel. Volgens de Amsterdamse zender AT5 zou hij in elkaar zijn geslagen tijdens een vechtpartij in het Ajax-vak 124 waarna hij het bewustzijn verloor. De steward is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt het voorval.

Winst VVV in Tilburg, gelijkspel Excelsior - Fortuna

Willem II is het seizoen ook slecht begonnen. Het verloor in eigen huis van VVV-Venlo met 0-1. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd gemaakt door Danny Post. De middenvelder van de club uit Venlo schoot in de 21ste minuut van afstand zeer fraai de bal in de kruising. Na rust leek de club van trainer Adrie Koster op gelijke hoogte te komen, maar de treffer van de spits Fran Sol werd na bestudering van de VAR afgekeurd. Uit videobeelden bleek dat de Spanjaard scoorde met zijn bovenarm.

Fortuna Sittard veroverde een punt bij de terugkeer in de eredivisie. Op bezoek bij Excelsior speelde het met 1-1 gelijk. De Rotterdammers kwamen via verdediger Jurgen Mattheij op voorsprong, hij kopte na een corner raak. Vlak na rust maakte Jorrit Smeets gelijk. Hij leek een voorzet te geven, maar de bal viel ineens over Excelsior-keeper Alessandro Damen heen. Na klein uur spelen moesten de Rotterdammers verder met tien man na een rode kaart van Luigi Bruins. De smerige overtreding werd vastgesteld na het raadplegen van de videoscheidsrechter.