Egyptische veiligheidsdiensten verijdelen aanslag op kerk

Een militant met een bomgordel bracht zichzelf op 250 meter van een kerk in de buurt van Kairo tot ontploffing. Alleen de aanslagpleger kwam om het leven.

De politie in Egypte heeft het deel van de weg afgezet waar de aanslagpleger zichzelf tot ontploffing bracht.
De politie in Egypte heeft het deel van de weg afgezet waar de aanslagpleger zichzelf tot ontploffing bracht. Foto Khaled Elfiqi/ EPA

Egyptische veiligheidsdiensten hebben zaterdag een aanslag op een kerk ten noorden van de hoofdstad Kairo verijdeld. Ze zorgden ervoor dat een militant met een bomgordel niet een volle kerk binnen kon komen in het district Mostorod, waarna de aanslagpleger op 250 meter afstand zichzelf tot ontploffing bracht. Er vielen geen andere slachtoffers, meldt persbureau Reuters op basis van het staatspersbureau MENA.

De mislukte aanslag is nog niet opgeëist.

Christenen vaker doelwit in Egypte

De christelijke minderheid in Egypte (ongeveer 15 procent van de 95 miljoen inwoners) is vaker doelwit van aanslagen. Op Palmzondag in april 2017 richtte terreurbeweging Islamitische Staat (IS) een bloedbad aan in twee kerken. Er vielen 45 doden en meer dan honderd gewonden. De aanslagen vonden plaats vlak voor het bezoek van paus Franciscus aan Egypte. Het was voor de Egyptische president Sisi reden om de noodtoestand uit te roepen; deze is anderhalf jaar later nog steeds van kracht.

Lees ook dit artikel van correspondent Gert van Langendonck uit april 2017: Christenen worden als tweederangs burgers behandeld in Egypte

De meeste recente aanslag was in december vorig jaar. Toen schoot een militant op kerkgangers van de koptische kerk in een buitenwijk van Kairo. Bij de terreurdaad kwamen elf christenen om het leven.