Dodental aardbeving Lombok verder opgelopen

Het officiële dodental is opgelopen naar 387. Ook is de noodtoestand met twee weken verlengd.

Een zware aardbeving trof Lombok vorige week. Er kwamen zeker 387 mensen om het leven en bijna 400.000 mensen moesten hun huis verlaten.
Een zware aardbeving trof Lombok vorige week. Er kwamen zeker 387 mensen om het leven en bijna 400.000 mensen moesten hun huis verlaten. Foto Firdia Lisnawati/AP

Het officiële dodental als gevolg van de aardbeving op het Indonesische eiland Lombok is zaterdag opgelopen naar 387. Dat meldt de nationale rampendienst BNBP, aldus persbureau AP. De noodtoestand is met twee weken verlengd, tot 25 augustus.

Lees meer: Op Lombok is de ramp allesbehalve voorbij

De autoriteiten houden er rekening mee dat het dodental nog verder oploopt. Een woordvoerder van de rampendienst zei: “Het dodental zal blijven toenemen omdat er waarschijnlijk nog slachtoffers bedolven liggen onder het puin en er zijn sterfgevallen die niet zijn geregistreerd.”

Aardbevingsgebied

De aardbeving verwoestte zo’n 680.000 huizen. Bijna 390.000 mensen, zo’n tien procent van de bevolking, raakten dakloos. Drie regio’s in het noorden hebben nog steeds geen hulp gekregen, zei een woordvoerder van de rampendienst.

Het eiland werd zondag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.0. De beving vond plaats op zo’n tien kilometer diepte, bij het noordelijke deel van het eiland. Volgens onderzoekers werd het aardoppervlak bij het epicentrum zo’n 25 centimeter omhoog getild.

Indonesië wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. Het land bevindt zich in de zogenoemde Pacifische ring van vuur, een regio waar veel en hevige aardbevingen voorkomen omdat de Australische plaat onder de Euraziatische plaat schuift.