Arrestatie is nieuw dieptepunt in neergang van Ullrich

Oud-topwielrenner De Duitse oud-wielrenner Jan Ullrich is gearresteerd wegens geweld tegen een prostituee. Hij verdrong Boris Becker uit de krant.

Jan Ullrich in 2017.
Jan Ullrich in 2017. Foto EPA

De treurige neergang van de voormalige Duitse topwielrenner Jan Ullrich (44) bereikte vrijdagochtend een voorlopig dieptepunt, met zijn arrestatie in Frankfurt wegens geweld tegen een prostituee. Ullrich is de enige Duitser die ooit de Tour de France heeft gewonnen, in 1997.

Nog altijd is hij een grote naam in Duitsland, ook al heeft hij in 2013 erkend dat hij doping heeft gebruikt. Dat was zeven jaar nadat hij wegens een dopingschandaal van de Tour was uitgesloten en met wielrennen was gestopt. Vijf keer werd Ullrich tweede in de Tour, één keer derde.

Zijn succes leverde een enorme bijdrage aan de populariteit van het wielrennen in Duitsland. ‘Ulle’, opgegroeid in de voormalige DDR, werd in het verenigde Duitsland een ware sportheld. Maar de laatste jaren komt hij vooral met negatieve berichten over zijn privéleven in het nieuws, onder meer over zijn drank- en drugsgebruik. In verband met dat laatste moest hij vorig weekeinde een nacht in een Spaanse cel doorbrengen.

Deze donderdag was hij juist van Mallorca, waar hij woont, naar Duitsland gereisd om in een kliniek van zijn verslaving aan drank en drugs af te raken. „Dit wordt mijn nieuwe begin”, had hij voor zijn vertrek optimistisch verklaard tegenover de krant Bild.

Maar vrijdag in alle vroegte blijkt hij in een hotel in Frankfurt te zijn aangehouden, omdat hij een escortdame gewurgd zou hebben tot het haar zwart voor de ogen werd. De vrouw moest medisch behandeld worden. Ullrich kon aanvankelijk niet verhoord worden, omdat hij te zeer onder invloed was. Onderzocht wordt of hem poging tot doodslag ten laste gelegd kan worden.

Zo groot als de fascinatie van Duitsland voor zijn sporthelden is, zo groot is ook de fascinatie voor hun neergang als ze over hun hoogtepunt heen zijn, aan lager wal raken of andere privéproblemen hebben. De breed uitgemeten berichtgeving over de geldzorgen en echtscheiding van oud-toptennisser Boris Becker werd deze week in de boulevardpers verdrongen door het drama rond Ullrich.

Op Mallorca was Ullrich gearresteerd nadat hij herhaaldelijk in aangeschoten toestand zijn buurman, de Duitse filmster Til Schweiger (in Nederland vooral bekend om zijn rol in de film Inglourious Basterds van Quentin Tarantino), op diens terrein had lastig gevallen. Het leverde Ullrich een verbod op om nog in de buurt van Schweiger te komen, plus aansporingen van onder meer zijn oude rivaal én vriend Lance Armstrong dat hij zich moest laten behandelen.