Turkije ondersteunt opening weekendscholen in Nederland

Ankara gaat organisaties financieren die weekendlessen aanbieden aan kinderen met een Turkse achtergrond.

De Turkse president Erdogan tijdens een persconferentie in het presidentieel paleis in juli 2018.
De Turkse president Erdogan tijdens een persconferentie in het presidentieel paleis in juli 2018. Foto EPA

De Turkse overheid werkt mee aan het opzetten van Turkse weekendscholen in verschillende westerse landen, waaronder Nederland. Dat schrijft de Turkse overheidsorganisatie YTB op haar website. De NOS maakte vrijdag melding van het in april geplaatste bericht van YTB, waarin het buitenlandse organisaties oproept zich te melden voor financiering.

Turkse organisaties in Nederland en vijftien andere landen, waaronder de VS, Frankrijk en Finland, kunnen aanspraak maken op financiering uit Ankara als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ze moeten zo’n vijf uur per weekend lesgeven (twee uur Turks en drie uur geschiedenis, godsdienst, kunst en cultuur). De klassen moeten bestaan uit minimaal vijftien en maximaal 25 leerlingen en de cursussen moeten een looptijd van tussen de 32 en 40 weken hebben.

De weekendlessen zijn bedoeld om de taalvaardigheid en identiteit van kinderen met Turkse wortels te versterken, evenals de banden met het vaderland. Ook zou het project helpen om de kinderen “te laten slagen in de landen waar ze wonen”, aldus de website van YTB.

Drie leeftijdscategorieën

De kinderen worden ingedeeld in drie leeftijdscategorieën: van zes tot negen jaar, tien tot dertien jaar en veertien tot zeventien jaar. Organisaties die de Turkse kinderen in het buitenland les gaan geven, krijgen een financiering van tussen de 50.000 en 100.000 Turkse lira (6.750-13.500 euro). Overige financiering zal moeten komen van ouders, meldt de NOS.

YTB is een organisatie die zich al langere tijd inzet voor het behoud van de Turkse “identiteit, cultuur en waarden” in de diaspora. De instantie heeft naar eigen zeggen projecten in meer dan zeventig landen ondersteund.

VVD, D66, CDA, SP en de PVV zijn ongerust over de Turkse weekendscholen, bericht de NOS. Minister Wouter Koolmees (D66, Sociale Zaken) zegt volgens de omroep dat het op zich geen probleem is als landen het behoud van eigen taal en cultuur stimuleren. “Wat we niet willen is onderwijs dat als doel heeft om de integratie in Nederland te belemmeren of om antidemocratische opvattingen te stimuleren. Als er signalen zijn dat dit gebeurt, zal de overheid optreden.”