Tientallen kinderen gedood bij luchtaanval op schoolbus in Jemen

Burgeroorlog

Bij luchtaanvallen op een bus met kinderen en een markt in de Jemenitische provincie Sa’dah zijn donderdag tientallen doden gevallen, meldt het Rode Kruis. Volgens Johannes Bruwer, hoofd van de Jemenitische afdeling van het Internationale Rode Kruis, zijn de meeste doden onder de 10 jaar. Bij de aanval vielen zeker 35 gewonden.

Het is nog onduidelijk om hoeveel doden en gewonden het precies gaat. Het ministerie van Gezondheid, dat door Houthi-rebellen wordt bestuurd, maakt volgens een correspondent van Al Jazeerah melding van 43 doden en 63 gewonden. AFP schrijft dat er zeker 29 kinderen zijn omgekomen. Reuters maakte melding van 43 doden.

De luchtaanval werd volgens verschillende bronnen uitgevoerd door de internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Dat land vecht al ruim drie jaar samen met zijn soennitische bondgenoten in Jemen tegen de door Iran gesteunde Houthi’s. Ook in de provincie Sa’dah in het noorden zijn de Houthi’s sterk aanwezig.

De burgeroorlog brak officieel uit in 2015. Sindsdien zijn naar schatting 50.000 mensen omgekomen door de gevolgen van de oorlog, onder wie veel vrouwen en kinderen.

De VN bestempelen de situatie in Jemen als ’s werelds grootste humanitaire ramp. Ruim 22 miljoen mensen, driekwart van de bevolking, hebben humanitaire hulp nodig. Achttien miljoen Jemenieten zijn niet in staat zichzelf of hun gezin van voedsel te voorzien en meer dan helft van de bevolking heeft geen toegang tot zorg.