Ten minste vier doden bij schietpartij in Canada

Twee van hen zijn politieagenten. Er is een verdachte aangehouden. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd.

Voertuigen van hulpdiensten staan in de buurt van de schietpartij in de Canadese stad Fredericton.
Voertuigen van hulpdiensten staan in de buurt van de schietpartij in de Canadese stad Fredericton. Foto Kev Bourque/Reuters

Bij een schietpartij in de Canadese stad Fredericton zijn vrijdag ten minste vier mensen om het leven gekomen, onder wie twee politieagenten. Dat laat de politie van Fredericton weten op Twitter.

De politie heeft een verdachte aangehouden, die nu wordt behandeld voor “ernstige verwondingen”. Het is nog niet duidelijk wat er precies gebeurd is. Ook de aanleiding voor de schietpartij wordt nog onderzocht. De politie raadt mensen aan uit de buurt te blijven van het gebied waar het incident plaatsvond.

Twitter avatar CityFredPolice Fredericton Police Please continue to avoid the area of Brookside Drive between Main and Ring Road. An incident has resulted in at least four people killed. More information will be available when we can confirm.

Een getuige zegt tegenover persbureau AP dat hij zo’n twintig schoten hoorde rond 07.00 uur ‘s ochtend, lokale tijd. De schoten zouden uit een appartementencomplex zijn gekomen. De politie heeft het gebouw doorzocht.

Niet de eerste schietpartij

In 2014 vond er in de provincie New Brunswick, gelegen in het oosten van het land en met Fredericton als de hoofdstad, ook al een zogeheten mass shooting plaats. Bij dat incident in de plaats Moncton vonden drie politieagenten de dood. Vorige maand nog schoot een man in een drukke straat in de stad Toronto twee tieners en zichzelf dood. Dertien anderen raakten gewond.

Twitter avatar JustinTrudeau Justin Trudeau Awful news coming out of Fredericton. My heart goes out to everyone affected by this morning’s shooting. We’re following the situation closely.

Het aantal schietincidenten is het afgelopen jaar gestegen in Canada, ondanks dat het land strengere wapenwetgeving heeft dan het buurland Amerika. In Toronto, de grootste stad van het land, zijn dit jaar tot nu toe dertig doden gevallen door vuurwapengeweld. Dat is een stijging van 30 procent ten opzicht van vorig jaar, aldus persbureau Reuters. In totaal telde de stad sinds begin 2018 241 schietincidenten.