Taxi’s

New York City wil de groei van Uber en Lyft inperken

New York City legt de groei van Uber en soortgelijke taxidiensten aan banden. De gemeenteraad schortte woensdag het verlenen van nieuwe vergunningen aan zulke taxichauffeurs voor een jaar op, zodat het onderzoek kan doen naar een permanente oplossing.

De nieuwe regels stellen ook een minimumloon in voor chauffeurs die rijden voor Uber, Lyft en alle andere ‘for-hire’ taxi’s. Volgens de gemeenteraad lijdt de traditionele taxi-industrie onder de nieuwe dienstverlening. Ook neemt de filevorming toe. Het is voor het eerst dat een grote stad in de VS het verlenen van taxivergunningen aan Lyft en Uber beperkt.

Uber zegt tegen persbureau AP dat de nieuwe regelgeving „een van de weinige betrouwbare vervoersmiddelen bedreigt”. Het bedrijf wil dat de stad „echte oplossingen” aanvoert, zoals het verbeteren van het metronetwerk en het introduceren van speciale tarieven om het aantal auto’s in de stad te verminderen.

Sinds 2015, toen eerdere vergelijkbare regels strandden vanwege een gebrek aan steun, is het aantal chauffeurs dat in New York werkt voor Uber en Lyft gestegen van 63.000 naar 100.000, aldus de gemeenteraad. (NRC)