‘Je voelt bijna de wind door je haren wapperen’

Hilde Kaman wint met ‘Terschelling, juli 2018’ de vakjuryprijs editie juli van de NRC Fotowedstrijd, met als thema ‘Buiten’.

Foto Hilde Kaman

“Door het standpunt van de fotograaf wordt er een haast kinderlijke kijk op het landschap gecreëerd”, luidde het commentaar van de jury. „Het beeld roept een gevoel op van verlangen naar het leven buiten. Het straalt een rust uit die je alleen maar in de natuur ervaart. Je voelt bijna de wind door je haren wapperen.”

Hilde Kaman uit Apeldoorn maakte de winnende foto. „Ik was met mijn vriendin aan het fietsen bij de Boschplaat, een beschermd natuurgebied aan de oostkant van Terschelling”, vertelt ze. „We waren er even een weekendje tussenuit. Heerlijk daar die rust en de ruimte, die zee en de duinen. Het was prachtig weer, maar het waaide behoorlijk. Bij zo’n mooie duinopgang zijn we even gaan zitten.”

„Vlakbij zagen we een klein boswachtershutje. Hij had blijkbaar net z’n was buiten gehangen; er hingen allemaal van die traditionele kleren aan de lijn, inclusief zo’n degelijke theedoek. Dat verwacht je niet direct, zo midden in de duinen. Een mooi tafereel, vooral tegen die blauwe achtergrond. Het is een lekker rustige foto geworden, met niet te veel poespas. Daar hou ik van.”

Hobbelfiets

Kaman is in het dagelijks leven fysiotherapeut en houdt zelf ook erg van bewegen. Sterker, ze is Nederlands kampioen ElliptiGo. „Mijn moeder noemt het een hobbelfiets, maar het is gewoon een crosstrainer op twee wielen. Er zit geen zadel op, dus je kunt niet zitten. Het voordeel is dat je zo je hele lichaam traint.” Een mooie gelegenheid om buiten in de natuur te fotograferen, zou je denken. „Nou nee, soms even snel met mijn mobiel. Maar met zo’n camera om je nek is het lastig fietsen.”

Uit de kast

Fotograferen doet ze nog niet zo heel erg lang. „Ik kreeg wat last van fysieke ongemakjes en zocht iets waarin ik toch mezelf kwijt kon. Dus heb ik mezelf afgelopen december een camera cadeau gedaan. Ik dacht nog: zou die wel ooit de kast uit komen, ga ik me er echt in verdiepen?”

Ja dus. Ze volgde zelfs een fotocursus. „Ik heb in ieder geval een hoop meer inzicht gekregen in perspectief. Een lesje Lightroom heb ik ook gevolgd, maar het bewerken van foto’s is voor mij nog steeds ‘een dingetje’.” Ook het rechtzetten van de horizon blijft lastig. „Vroeger keek ik daar helemaal niet naar; tegenwoordig probeer ik er een beetje meer op te letten. Maar ach, op Terschelling zitten daar toch meestal de duinen voor.”

Inspiratie

Kaman is vast van plan haar nieuwe hobby lang vol te houden. „Een vriendin van mij is ongeneeslijk ziek. Zij maakt al jarenlang prachtige foto’s, heeft er ook prijsjes mee gewonnen. Ze heeft net een boek gemaakt met al haar mooiste foto’s. Zij inspireert mij enorm om de camera op te pakken, om op een andere manier naar de dingen te kijken, om ermee door te gaan.”

Maar ook Kamans eigen vriendin is een stimulans. „Zij is kunstenaar, en als ik aan het fotograferen ben, zit zij vaak lekker te tekenen. Soms kijkt ze met me mee en geeft ze wat tips. Weet je, fotograferen is ook heel leuk om samen te doen. Zoals ook afgelopen weekend weer, op het strand, gewoon lekker samen zitten en genieten van de zonsondergang. Vroeger keek ik er alleen maar naar, nu vind ik het leuk om er ook een foto van te maken.”