Hitte

Het warme weer leidt tot meer uitstoot door dieselauto’s

Dieselauto’s hebben tijdens de hete zomer voor meer vervuiling gezorgd. Dit concludeert het Carnot onderzoeksinstituut voor olie en energie. Als de temperatuur boven de 30 graden stijgt, werken de systemen die de uitstoot van vervuilende stoffen moeten beperken minder goed. Bij extreem warm weer met een temperatuur van 35 graden of hoger, werkt het systeem „nauwelijks”. Daarnaast worden de vervuilende stoffen zoals koolstofdioxide en stikstofdioxide beter opgenomen door de atmosfeer bij hitte. Het Carnot instituut verrichte eerder onderzoek naar uitstootreinigingssystemen bij diesels naar aanleiding van het Volkswagen-schandaal. Van 100 nieuwe auto’s die gekocht worden in West-Europa, hebben er nog altijd 45 een dieselmotor. (ANP)