‘Hema zegt contracten met opstandige franchisers op’

Conflict De ruzie tussen Hema en de franchisers draait vooral om de verdeling van de kosten die het hoofdkantoor maakt voor de online verkoop.

Het is voor de tweede keer in een maand dat de directie van Hema een dreigende brief aan zijn franchisers stuurt.
Het is voor de tweede keer in een maand dat de directie van Hema een dreigende brief aan zijn franchisers stuurt. Foto ANP

De relatie tussen Hema en zijn franchisenemers is de afgelopen weken nog verder verslechterd. Bekend was al dat het bestuur van de Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB), die alle bijna honderd Nederlandse franchisenemers vertegenwoordigt, niet langer welkom is op het hoofdkantoor. Vrijdag werd duidelijk dat Hema de bestuursleden helemaal het bedrijf uit wil werken.

In een brief aan alle franchisers, die is ingezien door Het Financieele Dagblad, schrijft de top van Hema dat het bedrijf de franchisecontracten met de vijf VAB-bestuursleden heeft opgezegd. Volgens de krant zijn de bestuurders samen eigenaar van 24 filialen, in onder meer Nunspeet, Weert en Harderwijk. Een betrokkene bevestigt tegenover NRC het bestaan en de inhoud van het document.

Het is voor de tweede keer in een maand dat de directie van Hema (1,2 miljard euro omzet, 11.300 werknemers) een dreigende brief aan zijn franchisers stuurt. Begin juli beschuldigde het bedrijf de aangesloten winkeliers al van „voortdurende tegenwerking”, een „blokkerende houding” en een „aanmatigende toonzetting”. Ook noemde Hema zijn franchisers „een belangrijke oorzaak” voor het mislukken van de zo gewenste verkoop aan het Belgische Core Equity.

Het conflict tussen Hema en zijn franchisers draait vooral om de verdeling van de kosten die het hoofdkantoor maakt voor de verkoop via internet. Franchisers krijgen nu alle omzet die via de webwinkel in hun postcodegebied wordt behaald. Hema vindt dat ze daarom ook evenredig moeten bijdragen aan de kosten die daarmee gepaard gaan, zoals uitgaven voor de ontwikkeling van een website of de bouw van een volautomatisch distributiecentrum.

De aangesloten winkeliers zijn het daarmee niet oneens. Wel verschillen ze van mening over welke investeringen van Hema nou wel en niet bijdragen aan de onlineverkoop. Pas als het bestuur een rekening duidelijk onderbouwt, willen zij meebetalen. Het probleem is volgens de franchisers alleen dat de directie van Hema die cijfers niet wil geven.

De afgelopen maanden stonden de franchisers en Hema daarom in drie verschillende rechtszaken tegenover elkaar. In twee daarvan gaf de rechter de aangesloten winkeliers in grote lijnen gelijk. In een derde zaak heeft de rechter nog geen definitieve uitspraak gedaan.

Hema is in Nederland sterk afhankelijk van zijn franchisenemers. De winkelketen heeft in zijn thuisland 537 filialen, waarvan bijna de helft gerund wordt door zelfstandige ondernemers. Vaak gaat het om vestigingen die al tientallen jaren in handen zijn van dezelfde ondernemer of familie. Ongeveer 40 procent van de Nederlands e omzet wordt verdiend door franchisewinkels.