‘Hema ontbindt contracten bestuurders eigen franchiseorganisatie’

Het bestuur van Hema en de franchiseondernemers liggen al langer overhoop.

Een Hema-filiaal op het station van Leiden.
Een Hema-filiaal op het station van Leiden. Foto Bas Czerwinski/ANP

Hema heeft de contracten ontbonden van alle bestuurders van haar eigen franchiseorganisatie, de Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB). Als het aan Hema ligt, mogen deze bedrijven niet langer werken onder de vlag van het bedrijf. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een brief die het bestuur vorige week aan alle franchiseondernemers gestuurd heeft.

Lees ook: Conflict tussen Hema en franchisers draait uit op straatgevecht

Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel hebben de bij de VAB aangesloten ondernemers in totaal 261 filialen. Onder meer de winkels in Nunspeet, Weert, Harderwijk en Dronten zijn franchisezaken. De VAB wilde tegenover het FD nog niet op het nieuws reageren. Een bron rond het bedrijf bevestigde vrijdagochtend tegenover NRC het bestaan van de brief.

Geen motivatie

De directie van Hema bleef duister over de beweegredenen voor dit besluit. “Wij doen geen uitspraken over zaken die betrekking hebben op de contracten die wij met individuele franchisenemers hebben”, zei een woordvoerder tegen het FD.

Het rigide besluit is de zoveelste stap in een langlopend conflict tussen het bestuur en de franchiseondernemers. Er is onder meer wrevel over de kosten van internetverkopen. Een enkele keer kwam het al tot een rechtszaak, die door de franchisehouders werd gewonnen. Ook geeft de directie de franchisenemers de schuld dat de verkoop van Hema aan het Belgische Core Equity twee maanden geleden mislukte.

Lees ook dit verhaal over de moeizame relatie tussen Hema en zijn eigenaar: Hoe Hema en Lion niet van elkaar afkomen