Zimbabweaans oppositielid Biti in rechtszaal verschenen

Oppositiepoliticus Biti, die woensdag nog naar Zambia probeerde te vluchten, is donderdag in Zimbabwe aangeklaagd voor het aanzetten tot geweld.

Tendai Biti hier in het midden vroeg woensdag asiel aan in Zambia.
Tendai Biti hier in het midden vroeg woensdag asiel aan in Zambia. Foto Marco Longari/AFP

Het Zimbabweaanse oppositielid Tendai Biti is donderdag in Zimbabwe aangeklaagd voor het aanzetten tot geweld. Ook vervolgt de justitie van Zimbabwe hem voor het voortijdig aankondigen van onofficiële verkiezingsresultaten, meldt AP.

Biti, lid van oppositiepartij MDC-Alliance, probeerde woensdag naar Zambia te ontkomen. Hij wordt door Zimbabwe gezocht omdat hij na de verloren verkiezingen van 31 juli aan zou hebben gezet tot geweld. De Zambiaanse autoriteiten wezen zijn asielverzoek af. Donderdagochtend meldde zijn advocaat dat Biti was uitgezet. Later op die dag verscheen hij al in de rechtszaal.

Tegen betaling van 5.000 dollar mag hij op borgtocht vrijkomen. Wel moet hij zijn paspoort inleveren en zich dagelijks twee keer bij de autoriteiten melden. Ook mag hij niet spreken tijdens politieke bijeenkomsten. Als Biti schuldig bevonden wordt, riskeert hij een celstraf van tien jaar, een boete of beide.

De uitzetting was volgens de advocaat in strijd met lokale en internationale wetten. Het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties uitte donderdagmiddag zorgen over de uitzetting en riep Zambia op het incident te onderzoeken.

‘Aanzetten tot geweld’

Biti claimde na de verkiezingen dat zijn partij gewonnen zou hebben. Hij zei tegen verslaggevers van persbureau AP dat “in een normaal land” zijn MDC-Alliance partijleider Nelson Chamisa al beëdigd zou zijn als president. Volgens de Zimbabweaanse overheid is het een misdrijf om een verkiezingsuitslag bekend te maken voor die officieel vaststaat.

Chamisa noemt de vervolging van Biti “ongeoorloofd en onacceptabel”. Ook mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het optreden van de Zimbabweaanse overheid na de verkiezingen. Volgens Amnesty International werden mensen willekeurig opgepakt. De mensenrechtenorganisatie sprak over een “campagne van onderdrukking en intimidatie”.

Verkiezingen

De verkiezingen van 31 juli werden gewonnen door president Emmerson Mnangagwa. Mnangagwa, de waarnemend president die aangesteld werd toen Mugabe in november afgezet werd, kreeg meer dan de helft van de stemmen.

Chamisa en zijn partij verwierpen de uitslag. Ook aanhangers gingen in hoofdstad Harare de straat op. Bij gewelddadigheden vielen tot nu toe zes doden.

Dit bericht is donderdagavond 9 augustus geüpdatet met nieuwe informatie.