Verrassing Nederlandse wint EK-titel

Europees kampioen Van Duijn pakte goud op het onderdeel toren, een sprong van tien meter hoogte. Het is de eerste medaille van de 25-jarige schoonspringster op een EK.

Foto Russell Cheyne/Reuters

„Mijn doel was topvijf. Heb ik gehaald”, zegt Celine van Duijn met een glimlach in een filmpje op haar Facebookpagina. De schoonspringster was woensdag op het EK schoonspringen in Edinburgh de verrassing van de dag met de Europese titel op de 10-metertoren. Van Duijn is een geboren Amersfoorste, die in 2011 naar Eindhoven verhuisde om zich in het olympisch trainingscentrum internationaal te bekwamen in schoonspringen, haar nieuwe sportliefde nadat ze vanwege talrijke blessures noodgedwongen met turnen was gestopt.

Sinds de gemiste Spelen in Rio de Janeiro maakt Van Duijn onder de nieuwe bondscoach Edwin Jongejans enorme vooruitgang, met de Europese titel als (voorlopig?) hoogtepunt. Ze roemt vooral zijn technische kennis, en zijn positieve houding die aanslaat bij haar wat zorgelijke karakter. Prettig neveneffect: Van Duijn heeft haar A-status van NOC*NSF gegarandeerd, waardoor ze niet meer met een bijbaan als schoonmaakster een inkomen bijeen moet schrapen. Vrijdag vervolgt Van Duijn de EK op de 1-meterplank en zaterdag op de 3-meterplank-synchroon met teamgenoot Inge Jansen.