Twee doden bij grote brand in rijtjeshuis Drachten

Na onderzoek concludeert de politie dat de brand vermoedelijk veroorzaakt is door een technische storing in de keukenapparatuur.

De brandweer ontving rond 03.00 uur een melding over een brand.
De brandweer ontving rond 03.00 uur een melding over een brand. Foto Lex van Lieshout/ANP

De brand in Drachten die woensdagnacht aan twee mensen het leven kostte, is vermoedelijk veroorzaakt door een technische storing in de keukenapparatuur. Dat meldt de politie donderdagavond na onderzoek. Een 45-jarige bewoonster en haar 13-jarige zoon kwamen om het leven.

De politie heeft geen sporen van brandstichting aangetroffen. De brand vond plaats in een rijtjeshuis, dat volledig is uitgebrand. Om het vuur onder controle te krijgen zijn korpsen uit drie steden ingezet.

Op het moment dat de brand begon waren negen personen in de woning aanwezig. Twee van hen verschansten zich op het dak, hier zijn ze later vanaf gehaald door de brandweer. Waarom zij voor het dak kozen, is vooralsnog niet duidelijk. “Wellicht was er sprake van blinde paniek”, zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Fryslân. Het tweetal is samen met de vijf andere overlevenden naar het ziekenhuis gebracht.

Twitter avatar BrandweerFrl Brandweer Fryslân Bij de brand aan de #Handwerkerszijde zijn twee dodelijke slachtoffers te betreuren. Zeven personen zijn uit voorzorg door de ambulance meegenomen naar het ziekenhuis.

Geblust

De brand is inmiddels helemaal geblust, zegt de woordvoerder. De oorzaak is nog onbekend. “We weten alleen dat het vrijwel meteen een fel uitslaande brand was.” Over de identiteit van de slachtoffers zal deze donderdag later meer naar buiten komen.

Dit bericht is donderdagavond geüpdatet met nieuwe informatie.