Bij luchtaanvallen op een bus met kinderen en een markt in de Jemenitische provincie Sa’dah zijn donderdag tientallen doden en gewonden gevallen, meldt het Rode Kruis. Volgens Johannes Bruwer, hoofd van de Jemenitische afdeling van het Internationale Rode Kruis, zijn de meeste doden onder de 10 jaar. “Kinderen zouden de prijs niet moeten betalen voor een oorlog van volwassen”, aldus Bruwer.
VolgenJohannesBruwer1 Johannes Bruwer According to local officials a total of 50 people died and 77 were injured this morning. Of these, the @ICRC_ye hospital in Al Talh received 30 dead and 48 injured, of which the vast majority were children. Children shouldn’t pay the price for a very adult war. #NotATarget
Het is nog onduidelijk om hoeveel doden en gewonden het precies gaat. Volgens Al Masirah TV, een tv-zender van de Houthi-rebellen, zijn er vijftig doden gevallen en 77 gewonden. De zender liet donderdagmiddag schokkende beelden zien van jonge kinderen die onder het bloed zitten en worden behandeld in een ziekenhuis.
Het ministerie van Gezondheid, dat door Houthi-rebellen wordt bestuurd, maakt volgens Al Jazeerah en Reuters melding van 43 doden en 63 gewonden. AFP schrijft dat er zeker 29 kinderen zijn omgekomen en het Duitse persbureau DPA maakte eerder op de dag melding van 39 doden.
VolgenICRC_ye ICRC Yemen Following an attack this morning on a bus driving children in Dahyan Market, northern Sa’ada, @ICRC_yemen- supported hospital has received dozens of dead and wounded. Under international humanitarian law, civilians must be protected during conflict. https://t.co/x39NVB8G4p
De luchtaanval, die werd uitgevoerd door de internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, was gericht op Houthi-rebellenleiders. De woordvoerder van de coalitie, kolonel Turki al-Malki, noemde de aanval donderdag “gerechtvaardigd” en een “legitieme militaire actie”. Hij beschuldigde de Houthi-rebellen ervan de kinderen te hebben ingezet als menselijk schild.
De coalitie voert regelmatig aanvallen uit waarbij veel burgerslachtoffers vallen. Een week geleden bombardeerde de coalitie een vismarkt en ziekenhuis in Hodeidah, waarbij 55 mensen om het leven kwamen en 130 mensen gewond raakten.
Jemenitische burgeroorlog
Saoedi-Arabië land vecht al meer dan drie jaar samen met zijn soennitische bondgenoten in Jemen tegen de door Iran-gesteunde Houthi’s, die een groot deel van het noorden van Jemen beheersen, waaronder de hoofdstad Sanaa. Ook in de provincie Sa’dah in het noorden van het land zijn de Houthi’s aan de macht.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2017/11/web_1511buiyemen4.jpg)
De Jemenitische burgeroorlog vloeit voort uit de Arabische revolutie die in 2011 begon. De Jemenieten dwongen president Ali Abdullah Saleh op te stappen. Abed Rabbu Mansour Hadi volgde hem op, gesteund door de VS en Saoedi Arabië. Maar de sjiitische Houthi’s waren niet blij met zijn bewind en brachten hem kort na zijn aantreden ten val. De burgeroorlog brak officieel uit in 2015. Sindsdien zijn naar schatting 50.000 mensen omgekomen door de gevolgen van de oorlog, onder wie veel vrouwen en kinderen.
Humanitaire ramp
De VN hebben de situatie in Jemen bestempeld als ‘s werelds grootste humanitaire ramp. Meer dan 22 miljoen mensen, driekwart van de bevolking, hebben humanitaire hulp nodig. 18 miljoen Jemenieten zijn niet in staat zichzelf of hun gezin van voedsel te voorzien en meer dan helft van de bevolking heeft geen toegang tot zorg. Daarnaast zijn ruim twee miljoen mensen ontheemd en is er sprake van een cholera-epidemie.