Solovoorstelling ‘Bad Boy of Ballet’ Sergei Polunin op Lowlands

De befaamde balletdanser uit Oekraïne danst er de solovoorstelling Sacré, een bewerking van Sacre du Printemps van Igor Stravinsky.

Foto Richard MacDonald

Sergei Polunin (1989) zal in de nacht van zaterdag op zondag optreden op het Lowlands festival in Biddinghuizen.De befaamde balletdanser uit Oekraïne danst er de solovoorstelling Sacré, een bewerking van Sacre du Printemps van Igor Stravinsky. De Lowlands-organisatie laat weten dat ze hem op het nippertje wisten te strikken voor de 26ste editie.

Polunin is een beruchte danser. In 2008 werd hij op zijn negentiende de jongste solist bij The Royal Ballet in Groot-Brittannië, het grootste balletgezelschap van het Verenigd Koninkrijk. Vier jaar later stapte hij prompt op, naar eigen zeggen omdat hij genoeg had van zijn leven als danser. Polunin schuwt openlijke controverse niet en draagt de naam ‘Bad Boy of Ballet’. Zo verklaarde hij bijvoorbeeld openlijk cocaïne te gebruiken tijdens danstrainingen.

Lees ook: De korte carrière van de balletster die danste op cocaïne

Na zijn carrière in Rusland te hebben voortgezet, maakte de Oekraïense danser in 2015 bekend dat hij volledig zou stoppen met dansen. Sindsdien speelde hij als acteur mee in onder andere Murder on the Orient Express (2017). Vorig jaar maakte Steven Cantor Dancer, een docufilm over het leven van Polunin. Die werd vergezeld van een clip waarin hij danst op Take me to Church van de Ierse muzikant Hozier. De clip groeide uit tot een internethit.