Van Rouwendaal en Weertman pakken goud op EK zwemmen

Ze wonnen allebei hun race op de tien kilometer open water. Esmee Vermeulen pakte het brons.

Van Rouwendaal viert haar overwinning na de tien kilometer open water.
Van Rouwendaal viert haar overwinning na de tien kilometer open water. Foto Oli Scarff/AFP

Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman hebben donderdag goud gewonnen op tien kilometer open water bij de EK zwemmen in Glasgow. Voor Van Rouwendaal was het haar twee gouden medaille van het toernooi, nadat ze woensdag ook de best was op de vijf kilometer. Weerman op zijn beurt pakte de titel voor de derde maal op rij.

Lees ook: Van Rouwendaal blijft winnen en gaat door tot haar lichaam kapot is
Twitter avatar Euro_Champs Euro Champs Loch Race Monster! 🥇🥇 Sharon van Rouwendaal adds to the 5km title she won yesterday with gold in the 10km at @lomondtrossachs - incredible performance again from the Dutch swimmer. #EC2018 #TheMoment https://t.co/yze7O0yWV5

Van Rouwendaals gouden race in Loch Lomond bleef tot in de slotfase spannend. Vanaf het begin van de tweede ronde nam ze de leiding, maar de Italiaanse Giulia Gabrielleschi liet zich niet gemakkelijk afschudden. Pas in de laatste honderden meters wist Van Rouwendaal de afstand tot haar rivale definitief te vergroten. Het brons was ook voor Nederland: Esmee Vermeulen werd derde.

‘Ik blijf maar gewoon doorzwemmen’

Van Rouwendaal, die op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro twee jaar geleden kampioen werd op de tien kilometer, zei na de wedstrijd tegen de NOS dat het hard werken was. Vooral de strijd met Gabrielleschi was lastig.

Lees ook: Eindsprint Ferry Weertman is sleutel naar goud

“Ik kwam gewoon niet van haar af. Ik dacht: ik blijf maar gewoon doorzwemmen. Toen kwam de sprint waar ik al twee uur op aan het wachten was. Ik deed al het werk, dus het had echt gevoeld als verliezen als ik in de sprint was geklopt. Aan het einde kreeg ik steeds meer energie. Toen wist ik dat ik het ging halen.”

Ook Weertman had in het Schotse water een eindsprint nodig om de wedstrijd te winnen. Hij lag lang tweede, maar begon aan een inhaalrace en tikte een fractie van een seconde eerder aan dan de Hongaar Kristof Rasovszky - het verschil in de officiële uitslag is 0,0 seconde. De jury moest met behulp van een finishfoto de winnaar aanwijzen. De derde plek was voor de Duitser Rob Muffels.

Weertman komt later dit toernooi ook nog in actie op de 25 kilometer en de gemengde estafette. Bij dat laatste onderdeel zit hij in een team met Van Rouwendaal. Ook zij gaat nog uitkomen op de 25 kilometer. De zwemster ziet dit EK nog niet als eindpunt - in 2020 wil ze meedoen op de Olympische Spelen in Tokio.