Argentinië

Abortus niet legaal

Foto AFP

Twee vrouwen troosten elkaar nadat de Argentijnse senaat in de nacht van woensdag op donderdag tegen de legalisering van abortus heeft gestemd. Het voorstel om abortus binnen de eerste veertien weken van de zwangerschap toe te staan werd met 38 tegen 31 stemmen verworpen. Daarmee blijft abortus strafbaar in het overwegend katholieke Argentinië. Een zwangerschap mag alleen onderbroken worden als het leven van de moeder erdoor gevaar loopt of als die het gevolg is van verkrachting. Het Huis van Afgevaardigden stemde in juni nog voor de verruiming van de abortuswetgeving. Er zijn uitzonderingsgevallen waarbij abortus is toegestaan, maar veel artsen werken ook daar uit angst voor vervolging niet aan mee. Naar schatting worden jaarlijks 400.000 clandestiene abortussen uitgevoerd, waarbij elk jaar honderden vrouwen overlijden.