PVV-gemeenteraadslid Den Haag overleden

De PVV-fractie reageert verslagen op het “plotselinge overlijden” van het gemeenteraadslid.

Gemeenteraadslid Willie Dille tijdens een gemeenteraadsvergadering in Den Haag.
Gemeenteraadslid Willie Dille tijdens een gemeenteraadsvergadering in Den Haag. Foto Jerry Lampen/ANP

PVV-politica Willie Dille is overleden. Het PVV-gemeenteraadslid uit Den Haag heeft zelfmoord gepleegd, bevestigt de politie.

De PVV-fractie reageert “met verslagenheid en intens verdriet” op het “plotseling overlijden” van het raadslid. “Wat haar is overkomen en vooral de reacties daarop kon zij niet meer dragen.”

Ook minister-president Rutte reageert “geschokt” op het overlijden van Dille. Rutte zegt op Twitter in nauw contact te staan met de burgemeester Krikke van Den Haag en minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus.

Burgemeester keert terug

De Haagse burgemeester Pauline Krikke heeft haar vakantie afgebroken en keert terug naar de stad. Krikke schrijft in een verklaring namens college en gemeenteraad haar medeleven en steun te hebben betuigd aan de gemeenteraadsfractie van de PVV:

“Het bericht van het overlijden van Willie Dille raakt mij zeer. De gemeenteraad van Den Haag verliest een betrokken en gepassioneerd raadslid en collega. Willie Dille stond voor haar zaak.”

Ook de Tweede Kamerfractie van de PVV heeft “met grote verslagenheid kennisgenomen” van het overlijden van Dille, aldus partijleider Geert Wilders in een verklaring op Twitter: “wij zullen haar enorm missen. Woorden schieten tekort.”

Filmpje

De 53-jarige Dille zette woensdagmiddag een filmpje op Facebook, waarin ze zei verkracht en bedreigd te zijn door een “groep moslims” die haar de mond wilde snoeren vanwege haar “politieke strijd”. In het filmpje, dat inmiddels van Facebook verwijderd is, zegt ze haar strijd niet langer voort te zetten.

Lees ook de necrologie: Een fel raadslid met zelfspot

In meerdere gesprekken met de politie - “recent en in het verleden” - gaf Dille aan verkracht en bedreigd te zijn. Tot een opsporingsonderzoek kwam het niet, zegt de politie Den Haag. Dille deed geen aangifte en concrete informatie ontbrak. Dille is wel hulp geboden, aldus de politie.

Karen Gerbrands, de voorzitter van de PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad, riep na publicatie van het filmpje op Dille met rust te laten: “Het filmpje is gemaakt na een jaar van ellende, geen enkele steun van politie of burgemeester.” Het onderzoek naar de dood van Dille loopt nog.

Dille zat tussen maart en juni van 2010 eerder in de gemeenteraad van Den Haag. Daarna werd ze Tweede Kamerlid voor de PVV. Ze werd niet herkozen en keerde op 22 mei terug in de Haagse gemeenteraad, waar ze tot haar dood lid van bleef.