Opnieuw zware aardbeving bij Lombok

Er is geen tsunamiwaarschuwing afgegeven, wel worden naschokken verwacht. Bij de aardbeving van zondag kwamen zeker 259 mensen om het leven.

Een ingestorte moskee in het noorden van Lombok na een eerdere aardbeving.
Een ingestorte moskee in het noorden van Lombok na een eerdere aardbeving. Foto Sonny Tumbelaka/AFP

Opnieuw zijn de bewoners van Lombok opgeschrikt door een zware aardbeving. Donderdagmiddag (lokale tijd) vond een beving met een kracht van 6,2 plaats voor de kust van het Indonesische eiland, meldt overheidsdienst BMKG. Het epicentrum lag op twaalf kilometer diepte. Er is geen tsunamiwaarschuwing afgegeven, wel worden nog meer naschokken verwacht.

Het is nog niet duidelijk of er nog meer slachtoffers zijn gevallen door de beving van donderdag. Wel zijn nog meer gebouwen ingestort op het eiland dat al in puin lag. Volgens de woordvoerder van rampendienst BNPB renden bewoners in paniek de straten op. Duizenden bewoners van het eiland zijn dakloos geworden door het natuurgeweld van de afgelopen weken.

Lees ook: ‘Ik kan niet wachten om hier weg te komen. Van de mensen hier is hun leven vernietigd’

Onduidelijkheid over dodental

Het is de derde grote aardbeving waar Lombok in ruim een week tijd mee te maken krijgt. Zondag werd het eiland opgeschud door een beving met een kracht van 7. Hierbij kwamen volgens de officiële telling minstens 259 mensen om het leven, meldt rampendienst BNPB donderdagmiddag. 1.033 ernstig gewonden zijn opgenomen in het ziekenhuis. In realiteit ligt het dodental waarschijnlijk nog hoger.

Woensdag meldde persbureau Antara op basis van informatie van de regionale rampenbestrijdingsdienst dat het dodental op 347 ligt. Volgens NRC-correspondent Annemarie Kas is het mogelijk dat zoveel mensen overleden zijn, maar dat onduidelijkheid regeert.

“Het zure is dat ze het gewoon niet weten. Niet alles wordt netjes geregistreerd, ook zijn sommige gebieden van Lombok nog steeds niet bereikt. De rampendiensten hebben simpelweg nog niet alles in beeld.”

Chaos op het eiland

David Spelbos (23) is met zijn vriendin in Kuta, in het zuiden van Lombok. Ze zaten op een ferry van Bali naar Lombok toen de zware aardbeving plaatsvond. Toen ze aan land gingen in Lembar, in het zuidwesten van het eiland, was er nog weinig te zien van de schade. Per taxi reisde het stel naar Bangsal, in het noorden van Lombok.

“Hoe meer we naar het noorden reden, hoe groter de schade was. Overal lagen rotsen op de weg, er zaten scheuren in het asfalt. Rondom Bangsal lag alles plat. Iedereen sliep langs de wegen en op hoger gelegen plekken. We zijn rechtsomkeert gegaan naar Mataram, wat iets zuidelijker ligt. De meeste gebouwen stonden daar nog overeind, maar ook daar sliep men op straat, zelfs de hoteleigenaren.”

Slechts enkele dagen voor de zware beving, op 29 juli, kwamen zeventien mensen om bij een beving met een kracht van 6,4. Indonesië bevindt zich in de zogenoemde Pacifische ring van vuur. Dit is een regio waar veel en hevige aardbevingen voorkomen.