Negen doden, onder wie kinderen, na schipbreuk voor Turkse kust

Dit jaar zijn tot nu toe 54 migranten om het leven gekomen voor de kust van Turkije.

Archiefbeeld van een kapotte migrantenboot voor de Turkse kust.
Archiefbeeld van een kapotte migrantenboot voor de Turkse kust. Foto Tolga Bozoglu/EPA

Bij een schipbreuk voor de kust van Turkije zijn donderdag negen Iraakse migranten, onder wie zeven kinderen, om het leven gekomen. Dat melden verschillende Turkse media. Op de boot voeren in totaal dertien migranten, overwegend afkomstig uit Irak.

De migranten waren in een rubberbootje onderweg naar Griekenland toen het voertuig zonk voor de kust van de populaire Turkse badplaats Kusadasi. De overige opvarenden zijn gered door de Turkse kustwacht, er zijn geen vermisten.

Lees ook: Bijna alle hulporganisaties nu weg uit de Middellandse Zee

In 2018 zijn tot nu toe 54 migranten om het leven gekomen in het gedeelte van de Middellandse Zee voor de kust van Turkije - honderden minder dan voor de kust van Libië. Tot nu toe zijn er dit jaar meer dan 1.500 migranten overleden toen zij de oversteek naar Europa probeerden te maken.

Twitter avatar UNmigration IOM - UN Migration 59,271 #migrants & #refugees arrived by sea to Europe in 2018. 1,514 dead/missing. Learn more ➡️ https://t.co/NrTqBYkT2C https://t.co/Vo3TZa5E0t

Sinds 2015 proberen duizenden migranten uit het Midden-Oosten via Turkije West-Europa te bereiken. Nadat de Europese Unie in 2016 de omstreden migratiedeal sloot met het land, nam dit aantal af. Volgens persbureau AFP is er in de afgelopen maanden echter weer een toename te zien in het aantal vluchtelingen dat deze route kiest.