Handelsoorlog

China wreekt Amerikaanse heffingen met gelijke munt

In de escalerende handelsvete tussen China en de Verenigde Staten was het woensdag China die de klap uitdeelde: vanaf 23 augustus zal het land extra importtarieven invoeren op Amerikaanse goederen – voor een waarde van in totaal 16 miljard dollar. De heffing van 25 procent komt op goederen variërend van fietsen, auto’s en staalproducten tot medische apparatuur en papier.

De aangekondigde heffingen zijn een directe reactie op de dinsdag aangekondigde Amerikaanse heffingen op de import van Chinese goederen ter waarde van 16 miljard dollar. Ook die heffingen zijn vanaf 23 augustus van kracht.

De Amerikaanse president Donald Trump probeert met de invoerheffingen druk uit te oefenen op China. China verkoopt meer in de VS dan het aan Amerikaanse producten inkoopt, en die balans vindt Trump oneerlijk.

Bovendien wil Trump dat China zijn markt meer openstelt voor bedrijven van buitenaf. De VS hebben al importheffingen opgelegd aan Chinese goederen ter waarde van 34 miljard dollar.

Trump heeft ook al gedreigd met het opleggen van tarieven op goederen ter waarde van 200 miljard dollar. Of Trump dat dreigement nu gaat uitvoeren, is afwachten. China heeft gezegd elke stap met gelijke munt terug te betalen. (NRC)