British Museum geeft Irak roofkunst terug

Geplunderd antiek Het British Museum geeft acht antieke voorwerpen terug aan Irak. De archeologische vondsten waren in 2003 gestolen bij de invasie in Irak.

Een Sumerische kegel van klei met inscriptie in spijkerschrift, een van de archeologische voorwerpen die het British Museum teruggeeft aan Irak.
Een Sumerische kegel van klei met inscriptie in spijkerschrift, een van de archeologische voorwerpen die het British Museum teruggeeft aan Irak. Foto AFP / British Museum

Het British Museum in Londen heeft donderdag bekendgemaakt dat het aan Irak acht antieke voorwerpen teruggeeft die tot 5.000 jaar oud zijn. De voorwerpen werden indertijd gestolen na de door de VS geleide invasie van het land in 2003.

Het museum zei dat de voorwerpen, waaronder stempels, kegels van klei met inscripties en een stiervormig beeld van marmer, door de Britse politie in beslag zijn genomen in 2003 bij een kunsthandel die inmiddels gestopt is.

De acht voorwerpen die het British Museum teruggeeft aan Irak, waaronder kleikegels met inscripties in spijkerschrift en stempels. Foto AFP / British Museum

De politie heeft ze aan het museum overhandigd, waar experts vaststelden dat ze afkomstig waren van een tempel in Tello, in het zuiden van Irak. Het museum zei dat ze de kunstvoorwerpen vrijdag aan de ambassadeur van Irak zullen geven tijdens een ceremonie.

In een verklaring heeft de Iraakse ambassadeur in Groot-Brittannië, Salih Husain Ali, de museumstaf bedankt „voor hun uitzonderlijke inspanningen in het proces van identificeren en teruggeven van de geroofde antieke kunst” aan Irak. „Een dergelijke samenwerking tussen Irak en het Verenigd Koninkrijk is vitaal voor het behoud en bescherming van Iraaks erfgoed”, zei hij. Het oude Mesopotamië, het hedendaags Irak, was de bakermat van stedelijke beschaving, en de vooroorlogse Iraakse musea bezaten waardevolle collecties van Assyrische, Sumerische en Babylonische culturen.

Veel voorwerpen verdwenen tijdens en na de oorlog in 2003. In de 10 jaar erna werden in door IS bezette delen van Irak historische plaatsen vernietigd. Het British Museum werkt met Iraakse archeologen aan het behoud van dergelijke archeologische vindplaatsen. (AP)