Feyenoord 4-0 onderuit tegen nummer vijf Slowakije

Feyenoord speelt volgende week de return tegen AS Trencín. Ook Vitesse verloor donderdagavond.

Alexander Buettnes van Vitesse in duel met Eder Balanta van FC Basel.
Alexander Buettnes van Vitesse in duel met Eder Balanta van FC Basel. Foto EPA/Georgios Kefalas

In wat zich alleen maar een blamage laat noemen is Feyenoord donderdagavond met 4-0 eronderuit gegaan tegen AS Trencín, de nummer vijf van Slowakije. De Rotterdammers spelen volgende week de return in de derde voorronde van de Europa League, maar de achterstand nog inhalen is bijzonder moeilijk.

Ook Vitesse heeft verloren. Lange tijd leek het duel tegen FC Basel in het Gelredome op een weinig enerverende 0-0 af te stevenen, maar in blessuretijd wist oud-Vitessespeler Ricky van Wolfswinkel de 0-1 te maken.

In de strijd om de Johan Cruijff-schaal was Feyenoord wel succesvol. Meer daarover: De huurling en de jongeling, direct cruciaal bij Feyenoord

Bij Feyenoord-AS Trencín waren de drie goals van de Slowaakse ploeg afkomstig van Antonio Mance. Ook Azango Elayo wist kort voor rust tot scoren te komen. Bij alle doelpunten kwam Feyenoords defensie er ongelukkig of knullig uit. Zo dook Nieuwkoop onder de bal door (3-0, Elayo), blunderden Bijlow en Van Beek waardoor Mance kon intikken (2-0), liet de verdediging de Kroatische spits helemaal vrijstaan (1-0) of liet Van Beek zich makkelijk aftroeven (4-0).

Onzichtbaar

In de eerste helft was Feyenoord nagenoeg onzichtbaar. Toen de achterstand opliep in de tweede helft zetten de Rotterdammers pas aan. Via een schot van Boëtius kwamen Feyenoord in de laatste tien minuten nog dichtbij de 4-1. Kort ervoor was de aanvaller ook al eens gevaarlijk met een doelpoging na een steekpass van Berghuis. Het is niet Feyenoords grootste nederlaag in Europa ooit. Dat was de 5-0 tegen Real Madrid in 1965. De legendarische Ferenc Puskás speelde toen bij de Madrilenen.