Code oranje in kustgebied, KNMI waarschuwt voor zware windstoten

In alle kustprovincies en rond het IJsselmeer kunnen windstoten van 110 km/u voorkomen.

Foto iStock

De hittegolf is nog maar net voorbij, maar de extreme weersomstandigheden houden nog even aan. Het KNMI waarschuwt voor zeer zware windstoten donderdagavond in het hele land. Het instituut heeft voor het westen van het land en het Waddengebied code oranje afgegeven. In het oosten geldt code geel.

Lees ook: Deze droogte is een live stresstest

Het KNMI verwacht donderdagavond windstoten van 80 kilometer per uur. In alle kustprovincies en rond het IJsselmeer kunnen zelfs windstoten van 110 km/u voorkomen. Volgens Weerplaza kan er in het noordwesten windkracht 9 voorkomen, met windstoten tot 120 km/u. De harde wind zou veel schade kunnen aanrichten, omdat bomen verzwakt zijn door de droogte.

Schiphol heeft reizigers gewaarschuwd om rekening te houden met vertragingen vanwege het slechte weer. Zo’n dertig vluchten zijn tot nu toe geannuleerd, meldt de luchthaven. KLM meldt dat er 20 vluchten zijn geannuleerd.

Twitter avatar PKuipersMunneke PeterKuipersMunneke Tijdstippen voor de weerwaarschuwing #codeoranje:
Zeeland 18.00 - 0.00
Z-Holland 19.00 - 1.00
IJsselmeer, N-Holl, Flevoland 20.00 - 3.00
Wadden en Friesland 21.00 - 4.00

De harde wind heeft te maken met een lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk over Nederland naar de Noordzee trekt. Het hoogtepunt van het noodweer wordt verwacht tussen 21.00 uur ‘s avonds en 2.00 uur ‘s nachts.

Lees ook: Hoe reageert de natuur op een eerste regenbui na lange droogte?

In het zuiden en oosten van het land kan er ook veel regen vallen. Daarnaast is er een grote kans op onweer en hagel. Nu is de regen misschien wel welkom, want de afgelopen twee maanden viel er extreem weinig neerslag; de droogte brak in juli allerlei records. Door de extreme droogte kampen boeren met mislukte oogsten, zijn er meer natuurbranden en treedt er verzilting op in Nederlandse rivieren.

Ook in het buitenland wordt noodweer verwacht. De luchthaven van Frankfurt, Duitslands grootste vliegveld, is donderdagmiddag een halfuur gesloten geweest vanwege een naderende storm.

Twitter avatar Weerplaza Weerplaza.nl Een fors buiencomplex met #onweer trekt over #Brabant en Noord-#Limburg naar #Gelderland.Straks bereikt een flink regengebied ook #Zeeland. Actuele regenradar: https://t.co/f3tF2dieNB https://t.co/Lj0TUWTpIa