Brieven

Brieven nrc.next 9/8/2018

Trappen

Ik val voor jouw visie

Het artikel van Berry den Brinker over het gevaar van trappen (Waar dient een trap voor? Niet voor de show, 7/8) steun ik van harte. Het is verbijsterend dat er openbare gebouwen zijn met trappen zonder leuning, of met maar aan één kant een leuning, zoals bijvoorbeeld het museum De Fundatie in Zwolle. De smalle trap daar naar zolder heeft maar aan één kant een trapleuning, zodat rijen bejaarden (want wij zijn de museumbezoekers) beneden of boven staan te wachten tot ze veilig met één hand aan de leuning de trap op of af kunnen. En wat moeten wij als één hand slecht bruikbaar is en er aan je ‘goede’ kant geen trapleuning is? Als ik minister van Volksgezondheid was, zou ik architecten, aannemers en bouwers verplichten bij elke trap, hoe klein ook, aan minstens één kant een trapleuning te bevestigen. Het zou veel leed aan botbreuken en ziektekosten besparen. Als architecten trapleuningen niet mooi vinden, jammer dan. Veiligheid voor alles.

Schadelijke Zonnebrand

EU-regels ondermaats

In ‘De Caraïben willen van koraalonvriendelijke zonnebrandcrème af’ (3/8) wordt gesteld dat (voornamelijk) toeristen die Amerikaanse zonnebrandcrème gebruiken het koraal op Bonaire bedreigen: die bevatten namelijk veel meer oxybenzon dan Europese producten. Hoewel dit inderdaad bijdraagt aan de dreigende ondergang van koraalriffen, valt op de Cosmeticaverordening in Europa ook wat af te dingen. Zo worden nieuwe UV-filters niet expliciet getest op lange termijneffecten voor het milieu, wat de chemicus van BASF in het artikel wel suggereert. Het UV-filter oxybenzon mag ook in Europa nog worden gebruikt, in concentraties tot wel zes procent van het eindproduct. Deze maatregel stamt uit 2008, de laatste keer dat het Europees Wetenschappelijk Comité voor de beoordeling van cosmetica-ingrediënten de stof heeft gescreend. Milieueffecten van de stof werden niet meegenomen, terwijl oxybenzon ook in Europese oppervlaktewateren terechtkomt. De stof is niet alleen schadelijk voor koraal, maar ook voor ander waterleven. Alternatieve zonnebrandfilters zijn helaas niet veel beter. De enige manier om het koraal en waterleven te beschermen, lijkt vooralsnog: schaduw en kleding.

Elfen

Oefen met je fantasie

Lief stukje over IJslands relatie met ‘elfen’ (Als een elf in IJsland wil verhuizen, dan helpt de overheid een handje, 5/8). Wel wordt, zoals vaak, een al dan niet archaïsch ‘geloof’ benadrukt, terwijl er serieuze recente studies bestaan rondom natuurgeesten en het aan de mens verwante volk dat met Sidhe (uitspraak shie) wordt aangeduid. In het holletje van een rots leven misschien wel elfen. Maar het zou zomaar kunnen dat de rots zelf een portaal was of is naar een rijk in een andere dimensie. Om die stap te maken is veel openheid, fantasie (als brug) en oefening nodig.

AOW-Leeftijd

Voorstel is terecht

Ans Grin reageert in een brief (7/8) op het voorstel tot een gedifferentieerde pensioenleeftijd op basis van opleidingsniveau en suggereert het Franse systeem dat het pensioen laat ingaan na een vast aantal gewerkte jaren. Dan vormt de armoedeval na pensionering voor degenen die te weinig gewerkt hebben (werklozen, moeders, arbeidsongeschikten) weer een nieuw thema. Want een diepe inkomensval moet dan ook weer door andere uitkeringen opgevangen worden. Het Nederlandse AOW-systeem is rechtvaardig. Het geldt voor allen die in Nederland verbleven gedurende de volwassen leeftijd, werkend of niet. Dat zware fysieke beroepen een eerdere pensionering vragen is terecht.

Correcties/aanvullingen

Hockey

In het artikel Oranje regeert over de hockeyarmoede (6/8, p. S3) stond vermeld dat de Nederlandse hockeyvrouwen 35 goals maakten en er drie tegen kregen in vijf wedstrijden. Het waren zes wedstrijden.