Recensie

Recensie Theater

Boksen en voetbal worden dans op Festival Boulevard

Dans Boksen en voetbal zijn de favoriete sporten van choreografen. Menig dansvoorstelling is erop gebaseerd. Ook op Festival Boulevard in Den Bosch.

In [B] trainen zeven dansers en drie boksers hun shuffles.
In [B] trainen zeven dansers en drie boksers hun shuffles. Foto Jean Philipse

Bloed willen jullie zien, zegt een vrouw. En bloed krijgen we. Bij elke uppercut, rechtse directe of linkse hoek stroomt het uit het lichaam van een tanige man. Murw blijft hij liggen. Gelukkig is het nepbloed en is [B] Boxing Dance Project van Koen Augustijnen en Rosalba Torres Guerrero dans.

Wéér een dansvoorstelling over de ‘ars pugilistica’ – boksen is, na voetbal, de favoriete sport van choreografen. De beoefenaars worden vaak met dans vergeleken: zie Johan Cruijff en Muhammad Ali. Ook op Festival Boulevard in Den Bosch. De parallellen liggen voor de hand: beweging, ritme, rituelen, drama, lijden.

In [B] trainen zeven dansers en drie boksers hun shuffles, ze oefenen op de bokszakken die bij wijze van coulissen aan de zijkant hangen, sparren om uithalen secuur te plaatsen of te ontwijken. De bijbehorende rituelen – de staredown, de peptalk, enzovoort – ontbreken uiteraard niet. Heel opmerkelijk uitgewerkt is dat alles niet, zeker niet in vergelijking met bijvoorbeeld Rocco, de ‘boksvoorstelling’ die Emio Greco en Pieter C. Scholten maakten, vrij naar Fellini’s filmklassieker Rocco e i suoi fratelli. Ontroerend is wel hoe Augustijnen en Torres, beiden uit de stal van Alain Platel, de eenzaamheid en kwetsbaarheid achter de kracht tonen, vooral als boksbewegingen verglijden in zorgzame, tedere omhelzingen. Het gebruik van klassieke aria’s is daarbij ietwat goedkoop, maar wel effectief.

Lees ook deze reportage: Uitdagende kunst op breed theaterfestival Boulevard

Nooit eerder vertoond in het danstheater zijn de moves van de Tilburgse Nasser El Jackson. Het woord balgevoel is hem op het lijf geschreven – het héle lijf, zoals ook de filmpjes op zijn YouTubekanaal tonen. Op aandringen van choreograaf Guilherme Miotto leerde de tweevoudig wereldkampioen freestyle voetballen de bal ook ‘blind’ aan zijn voet geplakt te houden tijdens watervlugge manoeuvres. Zónder bal laat hij zien hoe dicht zijn kunst bij dansen ligt. Theatraal is .Ball nog in ontwikkeling, maar wát een weergaloze balkunstenaar!