Zimbabweaans oppositielid Biti opgepakt aan de grens met Zambia

De oud-minister en advocaat is aangehouden voor zijn rol bij de onlusten rond de verkiezingen. Hij wilde in Zambia asiel aanvragen.

Oppositielid Tendai Bit is aan de grens met Zambia gearresteerd.
Oppositielid Tendai Bit is aan de grens met Zambia gearresteerd. Foto AFP/Marco Longari

Het Zimbabweaanse oppositielid Tendai Biti is opgepakt voor zijn rol in de protesten naar aanleiding van de verkiezingen in het land. Dat heeft zijn raadsman woensdag laten weten aan persbureau AFP. Biti werd aangehouden bij de grens met Zambia, waar hij asiel hoopte te krijgen. Biti werd weer vrijgelaten, zijn asielaanvraag werd afgewezen.

Biti was van 2009 tot 2013 namens oppositiepartij MDC-Alliance minister van Financiën in een regering van nationale eenheid onder president Robert Mugabe. Bij de laatste verkiezingen voerde hij voor zijn partij, waartoe ook verliezend presidentskandidaat Nelson Chamisa behoort, actief campagne. Vorige week beweerde Biti dat de Zimbabweaanse vice-president Constantino Chiwenga van plan was om hem en Chamisa om het leven te brengen. Chiwenga leidde als generaal de coup tegen Mugabe.

Protesten

De eerste verkiezingen in Zimbabwe sinds de afzetting van Mugabe leidden vorige week tot onlusten. MDC beweerde aan de winnende hand te zijn toen bleek dat Zanu-PF een meerderheid had behaald in het parlement. Bovendien had zittend president Emmerson Mnangagwa (Zanu-PF) de meeste stemmen gekregen in de race om het presidentschap, ten koste van Chamisa. Er braken demonstraties uit van mensen die stelden dat er sprake was van verkiezingsfraude. Woensdag kondigde de oppositie aan de uitslag juridisch aan te vechten.

Bij de protesten werd het leger ingezet. Militairen openden het vuur op de betogers en zes mensen kwamen om het leven. In een gezamenlijke verklaring van onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten werd het geweld veroordeeld en werden de autoriteiten opgeroepen het geweld te beperken. Ook Human Rights Watch uitte dinsdag kritiek op de Zimbabweaanse regering:

“Door militairen geweld te laten gebruiken tegen tegenstanders van de regerende partij is het vernis van respect voor mensenrechten en de democratische orde waarvan volgens president Emmerson Mnangagwa sprake is nu duidelijk verdwenen.”