Uitreiking van de Oscars op de schop

Er kijken steeds minder mensen naar de uitreiking van de belangrijkste jaarlijkse Amerikaanse filmprijs.

De jaarlijkse uitreiking van de Oscars gaat veranderen.
De jaarlijkse uitreiking van de Oscars gaat veranderen. Foto: Matt Sayles/AP

De jaarlijkse Oscar-uitreiking gaat vanaf februari veranderen. Dat heeft de organisatie van de Amerikaanse filmprijs woensdag aangekondigd. Er wordt een nieuwe categorie in het leven geroepen en de ceremonie wordt ingekort.

Twitter avatar TheAcademy The Academy Change is coming to the #Oscars. Here’s what you need to know: - A new category is being designed around achievement in popular film.
- We’ve set an earlier airdate for 2020: mark your calendars for February 9.
- We’re planning a more globally accessible, three-hour telecast. https://t.co/oKTwjV1Qv9

Vanaf komend jaar komt er een nieuwe categorie voor “prestaties in populaire films”. Wat dit precies betekent is nog niet bekend. Vermoedelijk gaat het om een prijs voor blockbusters. Bovendien heeft de organisatie besloten de ceremonie in te korten naar een uitzending van drie uur. Hierdoor wordt een deel van de 24 prijzen uitgereikt tijdens de reclame. Dit jaar duurde de uitreiking bijna vier uur. Ook zal vanaf 2020 de uitreiking met een paar weken worden vervroegd.

Lees ook: De Spirit Awards zijn de hippe tegenhanger van de Oscars

Kritiek

De voorzitter van de organisatie John Baily zei volgens persbureau Reuters dat de vernieuwingen nodig zijn om de filmprijs “relevant” te houden in “een veranderende wereld”. De prijsuitreiking staat de afgelopen jaren onder druk. Er kijken steeds minder mensen naar de ceremonie. Het aantal kijkers lag dit jaar 19 procent lager dan in 2017. Ook keken er voor het eerst in tien jaar minder dan 30 miljoen mensen.

Ook was er forse kritiek op het gebrek aan diversiteit binnen de organisatie. Actrice Jada Pinkett Smith riep in 2016 zwarte acteurs op om de uitreiking te boycotten. Ze werd gesteund door haar man Will Smith en regisseur Spike Lee en ontketende een storm van kritiek op Twitter. De organisatie besloot de jury diverser te maken en verklaarde verklaarde te streven naar “een verdubbeling van het aantal vrouwen en leden van minderheden in 2020.”