Topman twittert: Tesla van de beurs

Foto Reuters

Als het aan oprichter en topman Elon Musk ligt, wordt de Amerikaanse autobouwer Tesla gewoon weer een privaat bedrijf. In een tweet kondigde Musk dinsdagavond aan dat hij het bedrijf van de beurs wil halen voor een bedrag van 420 dollar (360 euro) per aandeel. De koers van Tesla maakte daarop zo’n sprong dat de handel moest worden stilgelegd.

Volgens Musk (47) brengt een beursnotering vooral nadelen met zich mee. In een verklaring, na zijn tweet, noemt hij onder meer de verplichting om elk kwartaal met cijfers te komen. Daardoor ervaart Tesla volgens de topman „grote druk” om besluiten te nemen die vooral goed zijn voor de kwartaalresultaten en niet zozeer voor de lange termijn.

Ook hekelt Musk de stevige koersschommelingen, met name in het laatste jaar. Die zouden volgens hem het personeel alleen maar afleiden. Tot slot wijst hij op het feit dat grote groepen beleggers speculeren op een koersdaling van Tesla – meer dan bij welk Amerikaans bedrijf dan ook – en dus een reden hebben om „het bedrijf aan te vallen”.

Dat Musk zich wil terugtrekken van de beurs wil overigens niet zeggen dat hij de huidige aandeelhouders zat is. Als het aan de internetondernemer ligt, blijft iedereen gewoon deels eigenaar van het bedrijf. Hij benadrukt dat nog geen besluit is genomen en dat de keuze uiteindelijk aan de aandeelhouders zelf is.

Tesla, de laatste tijd geplaagd door productieproblemen, ging in de zomer van 2010 naar de beurs in New York. Het bedrijf is nu bijna 64 miljard dollar waard. (NRC)