Ryanair dagvaardt piloten vanwege staking

Pilotenbond VNV moet donderdag verschijnen bij een kort geding wegens stakingen in de zomer. De bond wil vrijdag staken.

Vliegtuigstaarten van Ryanair in Brussel.
Vliegtuigstaarten van Ryanair in Brussel. Foto Stephanie LeCocq / EPA

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft Nederlandse piloten voor het gerecht gedaagd om een staking van de vliegers dit zomerseizoen te voorkomen. Dat meldt de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) woensdag in een persbericht. De piloten staken komende vrijdag voor een periode van 24 uur, zo meldt de bond.

Twitter avatar VNVPresident VNV.nl Ryanair is going to court to prevent a Ryanair pilot strike in the Netherlands during summertime. Please read our press statement with English summary. https://t.co/nrVYZG5fv3

De pilotenbond zei eerder op de dag verbaasd en kwaad te zijn vanwege de dagvaarding. Volgens de VNV had de organisatie nog geen definitieve plannen om deze zomer te gaan staken. “Het kort geding is in onze ogen voorbarig”, aldus de bond. Begin van de avond meldde de VNV echter dat de piloten vrijdag wel degelijk gaan staken.

Twitter avatar VNVPresident VNV.nl Today @Ryanair launched an attack on the workers’ right to go on strike in the Netherlands. We have a response for them: the Dutch-based Ryanair pilots will strike for 24 hours on the 10th of August 2018! #RyanairMUSTchange https://t.co/tvk9nml9x7

Ook verbaast de VNV zich erover dat Ryanair zijn pijlen specifiek richt op Nederlandse vliegers. “Nergens anders in Europa heeft Ryanair recent een staking van haar piloten via de rechter proberen tegen te houden”, stelt de pilotenbond. Ryanair heeft nog niet op het nieuws gereageerd.

Lees ook: Staking personeel kost Ryanair winst

Cao-conflict

Ryanair en de VNV liggen overhoop vanwege een nieuw cao voor de piloten. De vakbond eist dat vliegers in dienst worden genomen door de prijsvechter. Nu worden de piloten nog via een schijnconstructie als zelfstandige ingehuurd door Ryanair. Ook wil de VNV dat het Nederlands arbeidsrecht van kracht wordt voor de contracten van in Nederland werkzame piloten. Dat houdt onder meer in dat piloten moeten worden doorbetaald bij ziekte en pensioen via hun werkgever moeten opbouwen.

Komende vrijdag staken Duitse, Zweedse, Belgische en Ierse Ryanair-piloten voor een periode van 24 uur. Vorige week legden Ierse vliegers van de budgetmaatschappij voor de vierde maal een dag lang het werk neer, waardoor Ryanair gedwongen was twintig vluchten te annuleren. In juli vonden stakingen plaats onder Italiaans, Spaans en Portugees cabinepersoneel. Door deze laatste actie werden vijftigduizend reizigers getroffen, waarmee het de grootste staking in de geschiedenis van het bedrijf was.

Het kort geding dient komende donderdag om 15.30 uur in Haarlem. De geplande staking gaat middernacht van donderdag op vrijdag van start.