Redders aan zee

Fotograaf David van Dam trekt deze zomer naar de Haagse stranden, en brengt de mensen die er werken in beeld.

Foto David van Dam

Bianca Buth (24), links op de foto, werkt al sinds haar tienerjaren voor de vrijwillige reddingsbrigade in Den Haag. De brigade herenigt zoekgeraakte kinderen op het strand met hun ouders, ziet erop toe dat mensen niet te ver de zee in gaan, waarschuwt voor gevaarlijke stromingen en schiet te hulp in noodgevallen.

Hier patrouilleert Buth op de fiets, maar het had evengoed een auto of waterscooter kunnen zijn. Buth is zo ongeveer om het weekend op het strand te vinden – vanwege het laatste jaar van haar studie geneeskunde nu iets minder vaak dan voorheen. Ze groeide op als een echt „strandkind”, vertelt Buth. „We kwamen hier dagelijks. Mijn ouders leerden elkaar kennen bij de reddingsbrigade.”