Directie Stedelijk wilde Beatrix Ruf niet terug als adviseur

Stedelijk Museum Amsterdam De raad van toezicht en de directeur en het personeel van het Stedelijk Museum botsten over een nieuwe rol voor Beatrix Ruf. Daarop trad de gehele raad van toezicht af.

Beatrix Ruf in het Stedelijk Museum.
Beatrix Ruf in het Stedelijk Museum. Foto Inge van Mill / ANP

Onenigheid over een adviseursrol van Beatrix Ruf heeft geleid tot het vertrek van de raad van toezicht van het Stedelijk Museum Amsterdam. Het museum maakte dinsdag bekend dat Truze Lodder (69) is benoemd tot tijdelijk voorzitter van de raad van toezicht. De oud-zakelijk directeur van De Nationale Opera heeft de opdracht om voor het einde van het jaar een nieuwe raad samen te stellen.

Het vertrek komt na een gezamenlijke brief van interim-directeur Jan Willem Sieburgh en de ondernemingsraad van het museum gericht aan het college van B en W van Amsterdam. In die op 31 juli verstuurde brief, waarvan een kopie in handen is van de Amsterdamse televisiezender AT5, werd aangedrongen op ontslag van de raad van toezicht.

Aanleiding voor dat verzoek was een uitnodiging van de raad van toezicht aan Beatrix Ruf, de in oktober na diverse affaires opgestapte directeur. Ruf zou als adviseur de artistieke continuïteit bij het museum moeten gaan bewaren.

Bekijk ook deze tijdbalk: Hoe het Stedelijk Museum van affaire naar affaire struikelde

Voor dat plan voelden Sieburgh en de ondernemingsraad niet. In de brief noemden ze het voorstel onverstandig met het oog op de toekomst van het museum. Bovendien zou het museumpersoneel moeite hebben gehad met de wijze waarop Ruf het museum bestuurde.

Vertrek RvT

Een woordvoerder van cultuurwethouder Touria Meliani liet AT5 weten dat ze direct na het ontvangen van de brief gesprekken heeft gevoerd met leden van de raad van toezicht. Dinsdagmiddag maakte het Stedelijk bekend dat waarnemend voorzitter van de raad van toezicht Cees de Bruin begin augustus om gezondheidsredenen is afgetreden en dat de drie overige leden van de raad, Ronald Hans, Willem de Rooij en Joyce Sylvester, dinsdag zijn opgestapt.

De ondernemingsraad van het Stedelijk zegde half juni al het vertrouwen in de raad van toezicht op. In een brief werd de leden gevraagd hun functie neer te leggen. Alleen dan zou het Stedelijk een turbulente periode met gebrekkig leiderschap kunnen afsluiten en met een schone lei kunnen beginnen.

Truze Lodder wordt tijdelijk voorzitter van de raad van toezicht van het Stedelijk.Foto Hans Hijmering

Die oproep werd door de vier toezichthouders genegeerd. Ze verstuurden een persbericht waaruit kon worden opgemaakt dat ze wilden nadenken over een terugkeer van Beatrix Ruf. Met de advertentiecampagne ‘Roep Ruf terug’ lobbyt een groep verzamelaars en kunstenaars voor een herbenoeming van Ruf.

Lees ook dit interview met Truze Lodder toen ze stopte bij de NS: „Ik ben niet altijd geliefd, maar wel gerespecteerd.”

Met Truze Lodder heeft de gemeente Amsterdam gekozen voor een interim-voorzitter met ruime bestuurlijke ervaring. Ze was onder meer voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Spoorwegen. In een persbericht zei Lodder dinsdag te weten wat haar bij het Stedelijk te doen staat. „The tone at the top is belangrijk voor het totaal. Mijn toon zal krachtig en zuiver zijn.” Interim-directeur Sieburgh zei dat haar benoeming een nieuwe fase voor het museum inluidt.

Kay van de Linde, de woordvoerder van Ruf, zegt dat de oud-directeur een adviseursrol zag als een symbolische vorm van eerherstel. „Maar als er mensen zijn die denken dat dat niet in het belang van het Stedelijk is, heeft ze daar vrede mee.”