Ellen van Dijk voor derde keer op rij Europees kampioen tijdrijden

Ook Anna van der Breggen heeft een plek op het podium bemachtigd. Zij won zilver op het EK in Glasgow. De Nederlandse mannen bemachtigden geen podiumplek.

Van Dijk reed twee seconden sneller dan haar landgenote Anna van der Breggen.
Van Dijk reed twee seconden sneller dan haar landgenote Anna van der Breggen. Foto Darko Bandic/AP

Ellen van Dijk is woensdag voor de derde keer op rij Europees kampioen tijdrijden geworden. Ook Anna van der Breggen gaat met een plak naar huis, zij won zilver op het EK wielrennen in Glasgow. De vrouwen reden in Glasgow een parcours van 32,3 kilometer.

Van Dijk had 41.39,70 minuten nodig om het natgeregende parcours af te leggen. De renster van Sunweb was hiermee twee seconden sneller dan haar landgenote Van der Breggen. Zij kwam met een tijd van 41.41,83 binnen, waarmee ze meer dan een minuut sneller was dan de Duitse Trixi Worrack.

Op de vierde en vijfde plek eindigden de Russische Anastasia Pljaskina en Audrey Cordon Ragot uit Frankrijk. Van Dijk zei na de wedstrijd tegen Nu.nl dat ze het een mooi parcours vond.

“Het was close op het eind met Anna, ik ben blij dat ik aan de goede kant sta. Mijn volgende doel is het wereldkampioenschap.”

Van der Breggen begon om 10.28 uur aan de tijdrit. Vijf minuten later ging Van Dijk van start, die zowel in 2016 als in 2017 met de gouden plak naar huis ging. Van der Breggen won vorig jaar brons bij de tijdrit op het EK.

Na enkele minuten wist Van der Breggen haar eerste tegenstander, de Poolse Katarzyna Pawlowska, in te halen. Bij het eerste tussenpunt was Van der Breggen met een tijd van 14.53 over 8 kilometer de snelste. Bij het tweede meetpunt had Van Dijk haar echter al ingehaald. Vanaf dat punt reden de Nederlandse vrouwen het snelst.

Tijdrit mannen

Bij de tijdrit voor mannen deden de Nederlanders Dylan van Baarle van Team Sky en Jos van Emden van Lotto-Jumbo het een stuk minder goed. De Belg Victor Campenaerts zette met 53.38,78 de beste tijd neer en prolongeerde daarmee zijn titel als Europees kampioen tijdrijden.

Van Emden eindigde met ruim 55 seconden achterstand op de achtste plek en Van Baarle met ruim een minuut achterstand op de nummer één op de tiende plek. Op plek twee eindigde de Spanjaard Jonathan Castroviejo met 53.39,41, minder dan een seconde achter Campenaerts. Ruim 27 seconden na de nummer één kwam Duitser Maximilian Schachmann over de streep; genoeg voor brons. De Belg Yves Lampaert liep een podiumplek net mis. Hij eindigde met 54.09,77 op de vierde plek.

De eerste renners rolden om 14.00 uur van het startpodium. Van Baarle startte om 14.10 uur en Van Emden, de winnaar van de laatste tijdrit in de Giro d’Italia van vorig jaar, om 14.29. Hoewel het parcours van 45 kilometer aanvankelijk droog bleef, ging het nadat Lampaert al was gefinisht opnieuw regenen in Glasgow.