‘Dodental Lombok loopt op tot 347’

Dat meldt persbureau Antara. De rampenbestrijdingsdienst zegt echter dat het zelf voorlopig vasthoudt aan een dodental van 131.

Hulpverleners zoeken nog naar slachtoffers onder het puin.
Hulpverleners zoeken nog naar slachtoffers onder het puin. Foto Adi Weda/AP

Het dodental door de aardbeving in Lombok is gestegen tot 347. Dat blijkt uit gegevens van de regionale rampenbestrijdingsdienst BPBD, meldt staatspersbureau Antara woensdag. De nationale rampenbestrijdingsdienst BNPB zei kort na het nieuws van Antara dat het zelf voorlopig blijft vasthouden aan een dodental van 131.

Het cijfer werd door de regionale dienst woensdag plots aanzienlijk naar boven bijgesteld na overleg tussen de hoofden van de verschillende sub-districten in het rampgebied. Door de berichten van de diensten is onduidelijk hoeveel slachtoffers er nu daadwerkelijk geteld zijn. BNPB zegt bekend te zijn met het getal van 347, maar stelt dat de dienst “nog steeds de juistheid van de gegevens aan het verifiëren is”.

Gewonden

Ook het aantal gewonden is nog onduidelijk. Dinsdag spraken de autoriteiten van 236 zwaargewonde slachtoffers en zo’n 1.500 mensen die met verwondingen in het ziekenhuis lagen. Of dat aantal sindsdien is gestegen of afgenomen, is nog onbekend.

Hulpverleners zijn nog bezig met reddingswerkzaamheden, benadrukken de diensten tegenover Antara. Vermoed wordt dat er nog lichamen bedolven liggen in de brokstukken van gebouwen die zijn ingestort. Voor verplegers is volgens de reddingsdiensten het voornaamste probleem dat veel gewonden ernstig getraumatiseerd zijn en daardoor niet binnen behandeld willen worden.

Zondag werd het eiland getroffen door een beving met een kracht van 7. Daarop volgde nog een aantal naschokken. Volgens Oxfam zitten zo’n 20.000 Indonesiërs in noodopvang en hebben nog “duizenden meer” opvang nodig. De hulporganisatie zegt dat er veel behoefte is aan schoon drinkwater vanwege het droge weer. Zo’n 156.000 mensen zitten volgens hulpverleners zonder onderdak.

Lees ook de reportage van onze correspondent Annemarie Kas: Lombok wacht op hulp.

Geen Nederlanders zwaargewond

De hulp naar afgelegen delen van het eiland komt sinds woensdagochtend op gang. Vijf vliegtuigen met noodhulp – water, voedsel, medicijnen en tenten – zijn onderweg vanuit Jakarta. Toeristen hebben massaal de nabijgelegen Gili-eilanden, waar zeven doden vielen, ontvlucht uit angst voor nieuwe bevingen. Ook op het nabijgelegen eiland Bali vielen twee doden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt woensdagmiddag dat zeker driehonderd Nederlanders vanaf Lombok en de Gili-eilanden zijn geëvacueerd. Op Lombok zitten nog enkele tientallen Nederlanders, de meesten hebben inmiddels ook tickets om het eiland te verlaten. Er zijn geen signalen dat er Nederlanders onder de doden zijn. Volgens een woordvoerder zijn er ook geen Nederlanders zwaargewond geraakt.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ UPDATE #Lombok #Aardbeving Zeker 300 Nederlanders zijn inmiddels vanuit Lombok & de Gili-eilanden vertrokken of geëvacueerd. De EU-helpdesk blijft open tot donderdag 19.00u lokale tijd. Heeft u hulp nodig? Bel: +31 247 247 247 https://t.co/d4e2qkwwpC