Celine van Duijn Europees kampioen schoonspringen

Van Duijn pakte goud op het onderdeel toren, een sprong van tien meter hoogte. Het is de eerste medaille van de 25-jarige schoonspringster op een EK.

Celine van Duijn bijt op haar gouden medaille woensdag in Schotland.
Celine van Duijn bijt op haar gouden medaille woensdag in Schotland. Foto Russell Cheyne/Reuters

Celine van Duijn is Europees kampioen schoonspringen geworden op het onderdeel toren, waarbij de springers van tien meter hoogte duiken. Ze behaalde een totaal score van 319,10 punten. De Italiaanse Noemi Batki werd tweede met 315,00 punten. De Duitse Maria Kurjo had een score van 308,15 punten en pakte brons.

Het was een verrassende plak voor de 25-jarige Van Duijn. De Amersfoortse behaalde nog niet eerder een medaille op een Europees podium. Vorig jaar werd ze tiende op hetzelfde onderdeel bij het EK in Kiev.

Ook in de voorronde in Edinburgh werd Van Duijn eerste. Toen behaalde zij 289,65 punten, ruim vijf punten meer dan de Britse Lois Toulson. Maria Kurjo werd in die ronde ook al derde met 282,35 punten.