Brieven

Brieven

Dienstplicht

Voor wie vecht je?

De openbare biecht van Herman Vuijsje, dat hij de militaire dienstplicht heeft ontlopen door list en bedrog, is moedig (Ik was geen soldaat. Waarom eigenlijk niet?, 4/8). Maar de kritiek die hij in de jaren zestig op de NAVO had, en nu achteraf als slecht excuus poneert, was niet ongegrond. Er waren ook dictatoriale regimes lid van de NAVO. En landen, waaronder Nederland, die zich met geweld keerden tegen de onafhankelijkheid van hun koloniën. Gold vrijheid niet voor die volken? Toen ik rijp was voor de militaire dienst, stuurde Nederland troepen naar Nieuw-Guinea, met echte krijgshandelingen en echte doden tot gevolg. En de grote verdediger van onze vrijheid, de Verenigde Staten, gooide ongekend veel bommen op Vietnam, dat de VS niet had aangevallen. Nu heeft Vuijsje spijt van zijn slimmigheidjes. Had hij – achteraf – dan wel willen bijdragen aan de oorlogen van die tijd? Of sommige van deze oorlogen niet, maar andere wel? Zou hij als soldaat, of als officier, de keuze hebben gehad? Niet aan het behoud van Nieuw-Guinea, wel aan het tegenhouden van de Russen? Wanneer ik de oorlogen bekijk die tijdens mijn leven zijn gevoerd, zie ik er maar weinig die vrijheid en democratie brachten. En Vuijsje? Zou hij nu bereid zijn uit te voeren wat de politiek heeft beslist? Raadt hij dat de jongeren van nu aan?

Komkommertijd

Dat blijkt wel

Dat NRC in zijn oplage van 6 augustus checkt of komkommertijd al dan niet bestaat, levert impliciet het bewijs dat komkommertijd inderdaad bestaat.

wel/niet Vaccineren

Een rationeel besluit

Rosanne Hertzberger zegt niet te weten hoe de vaccinatiegraad op te krikken zonder verplichtingen op te leggen (Vaccineren: Ja. Verplichten: Nee, 4/8). Wat in ieder geval niet helpt, is om de tegenstanders „stom” te noemen („complotdenkers” zegt Arnon Grunberg in de VPRO-gids) of om bij de gereformeerden van „godsdienstwaanzin” te spreken. Ga ervan uit dat de ouders bezorgd zijn en het beste voor hun kind willen. Als ze zich in hun zorgen laten meeslepen door gezondheidsgoeroes en bijbelteksten dan moet je daar, als een judoka, niet meteen tegenin gaan maar de teksten van die goeroes serieus nemen, analyseren en weerleggen. Zo waart het verhaal rond dat bij de Amish in de VS autisme niet voorkomt omdat ze niet vaccineren. Beide beweringen zijn niet waar. Als je een goeroe probeert te ontmaskeren door hem een charlatan te noemen krijg je niet het gelijk dat je wel hebt. En bijbelvaste gereformeerden trek je over de streep met bijbelteksten die ouders op hun verantwoordelijkheid wijzen. Daarnaast zijn er ouders die legitieme vragen hebben over bijwerkingen, frequentie, noodzaak en tijdstip. De vaccinatiegraad opkrikken doe je dus zoals een wetenschapper dat doet: met argumenten.

Correcties en aanvullingen

Hein te Riele

In het artikel Nee, we hebben geen boek over kanaries (4/8, p. 22) wordt de directeur van de VVV Deventer Hein te Driele genoemd. Hij heet Hein te Riele.