‘Amerikaanse senaat wil Assange horen in Ruslandonderzoek’

Dat schrijft Wikileaks op Twitter. Waar dit eventuele verhoor zou plaatsvinden, is onduidelijk. Assange verblijft sinds 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Julian Assange verblijft al jaren in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.
Julian Assange verblijft al jaren in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Foto: Frank Augstein/AP

De inlichtingencommissie van de Amerikaanse senaat wil Wikileaks-oprichter Julian Assange horen in het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Dat schrijft Wikileaks op Twitter. Volgens de organisatie neemt de juridische afdeling het verzoek “in overweging”.

Twitter avatar wikileaks WikiLeaks BREAKING: US Senate Intelligence Committee calls editor @JulianAssange to testify. Letter delivered via US embassy in London. WikiLeaks’ legal team say they are “considering the offer but the conditions must conform to a high ethical standard”. Also: https://t.co/pPf0GTjTlp https://t.co/gQIUstbGbq

Wikileaks deelde op Twitter een brief die afkomstig zou zijn van de Amerikaanse senaat die dateert van 1 augustus. Hierin vraagt de commissie Assange tijd te maken voor een “besloten verhoor”. Het moment en de locatie moeten nog worden vastgesteld. Volgens persbureau AP heeft de senaat nog niet gereageerd.

Lees meer over de theorie dat Assange voor Rusland werkt: De Russische connectie van WikiLeaks

Russische banden

Waar dit eventuele verhoor zou moeten plaatsvinden is onduidelijk. Assange verblijft sinds 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. De Amerikanen willen hem vervolgen voor het publiceren van duizenden vertrouwelijk diplomatieke documenten over de oorlogen in Afghanistan en Irak. Zodra hij de ambassade verlaat, wordt hij opgepakt.

Wikileaks speelt al langer een rol in het onderzoek naar de vermeende banden tussen Trump en Rusland. De website publiceerde in juli 2016 twintigduizend e-mails die gestolen waren van de Democratische Partij. Deze zouden door Russische hackers zijn buitgemaakt. Assange zei hier eerder over dat het sluitende bewijs ontbrak dat de Russische geheime dienst achter de hack zat. Maar volgens speciaal aanklager Robert Mueller zouden twaalf Russische inlichtingenofficieren achter de anonieme internetpersonages zitten die servers van de Democraten hackten. Hij maakte in juli bekend de twaalf aan te klagen.

Het verblijf van Assange in de ambassade is onzeker. Volgens onderzoekssite The Intercept zou Ecuador hem binnenkort uit de ambassade zetten. In maart sloot de Ecuadoraanse regering al zijn internetverbinding af.