250 banen weg bij ABN

ZakenBank De zakenbank van ABN Amro wordt kleiner om 80 miljoen per jaar te besparen. De bank maakte afgelopen kwartaal minder winst.

Het hoofdkantoor van ABN Amro op de Zuidas in Amsterdam.
Het hoofdkantoor van ABN Amro op de Zuidas in Amsterdam. Foto ANP

ABN Amro gaat 250 werknemers van zijn zakenbank ontslaan. Ook zullen andere maatregelen worden genomen om de kosten te drukken bij de afdeling Corporate & Institutional Banking (CIB). De besparingen moeten zorgen voor 80 miljoen minder kosten op jaarbasis. Dat heeft ABN Amro woensdag bekendgemaakt bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

Er deden al geruchten de ronde dat er gesneden zou worden in de zakenbank. Eerder werd gesuggereerd dat het personeelsbestand gehalveerd zou worden. In totaal werken bijna 2.600 mensen bij het bedrijfsonderdeel, dat zich bezighoudt met de financiering van multinationals, scheepvaart en grondstoffen- en energiehandel, en met het begeleiden van overnames en beursgangen.

Bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen benadrukt dat de diensten van de zakenbank belangrijk blijven voor ABN Amro. Het onderdeel neemt op het moment echter een groot deel van het kapitaal in beslag, hetgeen sinds de aangescherpte kapitaalseisen verplicht is als buffer voor risico’s. Dit zou niet in verhouding staan tot de winst die het opbrengt.

ABN Amro gaat binnen de zakenbank specifiek minder handelsfinanciering verstrekken en minder krediet in zeer cyclische sectoren.

In het tweede kwartaal van 2018 bedroeg de winst van ABN Amro 688 miljoen euro, ruim 28 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Desondanks spreekt Van Dijkhuizen van een „solide” resultaat. Volgens hem heeft de bank geprofiteerd van de groei van de Nederlandse economie.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers benadrukte Van Dijkhuizen onder meer dat de rentebaten stabiel bleven, ondanks het „ongunstige renteklimaat”. Ook groeide de kapitaalbuffer die eventuele verliezen moet opvangen. (NRC)