Trumpblog

Giuliani: de waarheid is de waarheid niet

Volg hier alle laatste belangrijke ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Giuliani: de waarheid is de waarheid niet

'Waarheid' is tijdens het presidentschap van Donald Trump een ingewikkeld begrip geworden - alleen al omdat hij tot nu al bijna 4.500 keer publiekelijk een leugen heeft verteld. Pas écht verwarrend werd het zondag, toen Trumps advocaat Rudy Giuliani op NBC News de volgende bewering deed: "De waarheid is de waarheid niet".

Giuliani deed die uitspraak in een discussie met presentator Chuck Todd over de vraag of Trump moet getuigen in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische bemoeienis met de verkiezingen van 2016. De voormalig burgemeester van New York vindt van niet. Mueller zou Trump er namelijk alleen maar toe verleiden te liegen, wat weer zou kunnen leiden tot een aanklacht wegens meineed.

Todds argument dat Trump zich geen zorgen zou hoeven maken als hij de waarheid aan zijn zijde heeft ging er ook niet in. "De waarheid is de waarheid helemaal niet. Dat is slechts iemand’s versie van de waarheid. Niet dé waarheid."

Zolang Donald Trump en de door hem ontslagen FBI-directeur James Comey een andere lezing hebben over een gesprek dat wel of niet over generaal Michael Flynn ging, vindt Giuliani getuigen zinloos. "Trump zegt dat hij het niet over het ontslag van Flynn heeft gehad, de ander zegt van wel. Vertel mij dan maar wat de waarheid is."

NYT: Topjurist Trump sprak al met Mueller

Een belangrijke jurist in het Witte Huis heeft uitvoerig gesproken met speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar de vraag of president Trump de rechtsgang heeft willen belemmeren. Dat schrijft de Amerikaanse krant New York Times zaterdag.

Donald F. McGahn gaf zeker drie keer een interview met onderzoekers van Mueller. In de laatste negen maanden heeft hij dertig uur met het onderzoeksteam gesproken. Hij deed dat vrijwillig. Hij heeft onder meer informatie gegeven over de gang van zaken die leidde tot het ontslag van James Comey, die destijds de baas was van de FBI.

Trump zou weten van McGahn contact met het team van Mueller, maar het is niet bekend hoeveel hij precies op de hoogte is van de inhoud van die gesprekken. Tegen de krant heeft de woordvoerder van het Witte Huis, Sarah Huckabee, gezegd: "De president en McGahn hebben een uitstekende relatie." Maar volgens NYT-journalist Maggie Haberman hebben Trump en zijn topjurist elkaar in de afgelopen maanden nauwelijks gesproken, en niet één-op-één:

Trump’s relationship with McGahn is so tortured in recent months that they rarely meet one on one. https://t.co/g0rA69t8ak

— Maggie Haberman (@maggieNYT) August 18, 2018

Trump: 'Rechtse stemmen worden gecensureerd'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag social mediabedrijven ervan beschuldigd te "discrimineren" tegen "Republikeinse/Conservatieve stemmen" die op de netwerken actief zijn. Hij plaatste zaterdagochtend een bericht op Twitter waarin hij schrijft "dat niet te zullen laten gebeuren".

Social Media is totally discriminating against Republican/Conservative voices. Speaking loudly and clearly for the Trump Administration, we won’t let that happen. They are closing down the opinions of many people on the RIGHT, while at the same time doing nothing to others.......

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 18, 2018

De bedrijven Youtube, Apple en Spotify besloten vorige week om Alex Jones, de oprichter en presentator van het rechtse online medium Infowars permanent van hun platforms te weren. Ze verwijderden podcasts en profielpagina's van Jones, volgens de bedrijven omdat de inhoud ervan indruist tegen hun regels. Zo zou hij "haaitzaaien" en "geweld verheerlijken". Facebook heeft Jones' pagina voor dertig dagen verwijderd, en Twitter heeft hem voor een week geschorst.

In zijn tweet noemt Trump Alex Jones of Infowars niet. Wel noemt hij de media waar hij zelf niet veel mee op heeft: "Er is niets zo fake news van CNN en MSNBC, maar ik vraag toch ook niet of hun zieke gedrag kan worden verwijderd." Hij gaat verder:

.....Censorship is a very dangerous thing & absolutely impossible to police. If you are weeding out Fake News, there is nothing so Fake as CNN & MSNBC, & yet I do not ask that their sick behavior be removed. I get used to it and watch with a grain of salt, or don’t watch at all..

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 18, 2018

....Too many voices are being destroyed, some good & some bad, and that cannot be allowed to happen. Who is making the choices, because I can already tell you that too many mistakes are being made. Let everybody participate, good & bad, and we will all just have to figure it out!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 18, 2018

Mueller: zes maanden cel voor voormalig adviseur Trump

Medewerkers van speciaal aanklager Robert Mueller hebben in een Amerikaanse rechtbank vrijdag een celstraf van maximaal zes maanden en een boete van 9.500 dollar geëist tegen een voormalig adviseur van Trump, George Papadopoulos. Papadopoulos heeft gelogen tegen federale agenten die Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 onderzoeken, meldt persbureau Reuters.

In oktober bekende Papadopoulos de leugens, op 7 september doet de rechtbank uitspraak.

Tijdens de presidentsverkiezingen was Papadopoulos buitenlandadviseur van Trump en sprak hij met een hoogleraar die hem tips gaf over belastende informatie over de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Tegen FBI-agenten zei hij dat dit gesprek plaatsvond voordat hij zich aansloot bij het campagneteam van Trump. Uit het Mueller-onderzoek bleek vorig jaar al dat deze ontmoeting plaatsvond toen hij al werkte voor de campagne van Trump.

Straf is 'passend en rechtvaardig'

Mueller zei volgens persbureau Reuters:

"De verdachte heeft gelogen om zijn contacten met Russen en Russische tussenpersonen tijdens de campagne te verbergen en heeft valse verklaringen afgelegd, vroeg in het onderzoek, op 27 januari 2017 toen belangrijke onderzoeksbeslissingen, waaronder wie er moest worden geïnterviewd en wanneer, werden gemaakt."

Mueller vindt dat de gevangenisstraf en boete "passend en rechtvaardig" zijn. Ook vertelde Mueller de rechter dat Papadopoulos geen volledige medewerking gaf aan het onderzoek. "De beklaagde gaf geen substantiële hulp en veel van de verstrekte informatie kwam pas nadat de overheid hem confronteerde met zijn eigen e-mails, sms-berichten, zoekgeschiedenis op internet en andere informatie die hij via zoekbevelen en dagvaardingen had gekregen".

Rechter in zaak-Manafort bedreigd

De rechter in het proces tegen Donald Trumps oud-campagneleider Paul Manafort heeft bedreigingen ontvangen vanwege zijn rol in de rechtszaak. T.S. Ellis wordt nu door politieagenten beveiligd. Dat heeft Ellis vrijdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

Vanwege de dreigementen wil Ellis de namen van de twaalf juryleden niet bekendmaken. Dat zou hun veiligheid in gevaar kunnen brengen. "Ik had geen idee dat deze zaak zulke emoties zou oproepen", aldus de rechter.

Ellis maakte het nieuws bekend tijdens een zitting, terwijl juryleden voor een tweede dag op rij achter gesloten deuren overlegden over de zaak. Manafort staat terecht voor bankfraude en belastingontduiking. Het betreft delicten die hij pleegde voordat hij in 2016 campagnechef van Trump werd.

Eerder op de dag noemde president Trump de rechtszaak tegen Manafort nog "zeer treurig" en noemde hij de verdachte "een zeer goed persoon". Trump zinspeelde er eerder op dat hij Manafort mogelijk gratie verleent, mocht hij veroordeeld worden.

VS trekken stekker uit subsidie van 200 miljoen dollar voor Syrië

De Verenigde Staten beëindigen de financiering van een project bedoeld om het door oorlog verwoeste Syrië te stabiliseren. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bevestigd, nadat AP het nieuws eerder al op bronnen binnen de regering naar buiten bracht. Hierdoor komt een eerder toegezegd bedrag van 200 miljoen dollar (175 miljoen euro) te vervallen.

Het geld was in februari toegezegd door toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. Na zijn ontslag in maart was de financiering voorlopig bevroren. Een fractie van het bedrag, 6,6 miljoen dollar, werd in juni overgemaakt. Het geld ging naar in Syrië actieve programma's om lokale gemeenschappen opnieuw op te bouwen.

Volgens de regering-Trump wordt het financiële gat ruimschoots opgevuld door 300 miljoen dollar die is toegezegd door andere geldschieters. Donderdagavond beloofde Saoedi-Arabië 100 miljoen dollar aan het noodlijdende land. De 200 miljoen euro die de VS nu terugtrekt wordt in andere, nog niet nader genoemde projecten gestoken

Het geld moet onder meer gaan naar steden en dorpen die bevrijd zijn van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), zoals Raqqa. Veel steden zijn totaal verwoest en het kan jaren duren voor zij weer herbouwd zijn en er een fatsoenlijk bestuur functioneert. Het beëindigen van de Amerikaanse financiële hulp is onderdeel van de wens van Trump om de Amerikaanse rol in Syrië drastisch te reduceren.

Miljarden zijn uitgegeven aan het bombarderen van Raqqa in de strijd tegen IS. De stad ligt nu in puin, schreef correspondent Gert van Langendonck onlangs in een lange reportage: Voor de wederopbouw heeft niemand geld over.

Oud-topmensen veiligheidsdiensten noemen Trumps actie tegen Brennan 'onbezonnen'

Verschillende voormalig hooggeplaatste medewerkers van de veiligheidsdiensten hebben in een brief hard uitgehaald naar Donald Trumps besluit om de veiligheidsmachtiging van oud-CIA-baas John Brennan in te trekken. Ze noemen de actie onder meer "onbezonnen en weergaloos".

Trump baarde woensdag opzien door de zogeheten security clearance in te trekken die Amerikaanse functionarissen nodig hebben voor toegang tot vertrouwelijke overheidsinformatie. De president zei daarbij dat hij "iets moest doen" tegen het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller dat hij een "federaal showproces" noemt.

Wat het verband is met de security clearance van Brennan is vooralsnog onduidelijk. De voormalig baas van de CIA staat bekend als een fel criticus van de Amerikaanse president. Brennan liet eerder al weten dat Trump "nooit zal inzien wat het is om een fatsoenlijk, goed en oprecht persoon te zijn”. Kort daarop werd de machtiging ingetrokken.

In reactie op het presidentiële besluit schreven verschillende oud-veiligheidsmensen, die onder meer dienden onder Ronald Reagan, George W. Bush en Bill Clinton, een brief waarin ze Trumps actie veroordelen. Onder hen bevinden zich zowel Democraten als Republikeinen, zoals oud-CIA-directeuren William Webster, George Tenet, Porter Goss, Michael Hayden, Leon Panetta en David Petraeus. Ook voormalig baas van de Amerikaanse inlichtingendiensten James Clapper behoort tot de ondertekenaars. Het komt zelden voor dat veiligheidsmensen zich publiekelijk samen uitlaten over presidentieel beleid.

"Het besluit heeft niks te doen met wie wel en niet een veiligheidsmachtiging moeten hebben maar alles met een poging om de vrijheid van meningsuiting in te perken", schrijven ze onder meer. "Je hoeft het niet eens te zijn met wat John Brennan zegt (dat doen wij ook niet allemaal) om zijn recht om het te mogen zeggen te erkennen."

Donderdag noemde oud-admiraal William McRaven, die de leiding had bij de Amerikaanse missie om Osama Bin Laden te doden, Trumps besluit "McCarthy-era tactieken." In The Washington Post schreef hij dat hij het een „eer zou vinden wanneer Trump ook zijn security clearance zou intrekken". En: "Uw acties hebben ons vernederd ten overstaan van de wereld en erger nog, u heeft onze natie verdeeld”.

Trumps militaire parade uitgesteld tot 2019

De militaire parade die op initiatief van president Donald Trump in Washington zou worden gehouden op Veterans Day (11 november) gaat dit jaar niet door. Mogelijk wordt een parade gehouden in 2019. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie donderdag laten weten, meldt persbureau AP.

De parade van militaire voertuigen, personeel en vliegtuigen in de Amerikaanse hoofdstad zou de honderdste verjaardag markeren van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Volgens Rob Manning, woordvoerder van het Pentagon, heeft het departement in overleg met het Witte Huis in plaats daarvan besloten "mogelijkheden in 2019 te bekijken".

De mededeling dat het evenement wordt uitgesteld volgde op mediaberichten dat de kosten voor het omstreden plan waren geraamd op 92 miljoen dollar (81 miljoen euro) - meer dan drie maal zo veel als oorspronkelijk geraamd door het Witte Huis. De parade zelf, waarbij alle onderdelen van de strijdkrachten betrokken zouden zijn, zou het Pentagon ongeveer 50 miljoen kosten; de rest zou worden besteed aan andere onkosten, zoals veiligheidsmaatregelen.

Het cijfer, naar buiten gebracht door anonieme bronnen bij het Pentagon, werd donderdag ontkend door minister van Defensie James Mattis.

Trump kondigde in februari aan dat hij een grote militaire parade wilde laten organiseren. Hij was daartoe geïnspireerd door de parade die hij bijwoonde in Parijs ter gelegenheid van de Franse nationale feestdag op 14 juli vorig jaar. Trump was toen te gast bij de Franse president Emmanuel Macron en was zeer onder de indruk van de militaire parade langs het Champs-Elysées. "We moeten proberen om dat te overtreffen", zei hij.

Het plan was direct omstreden. De Verenigde Staten hebben geen traditie van militaire parades. Een uitzondering is een parade die in 1991 werd gehouden na de eerste Golfoorlog. Critici van het plan, bij de Amerikaanse strijdkrachten en daarbuiten, vinden dat het geld beter kan worden besteed aan andere militaire uitgaven of zorg voor veteranen.

Ook wordt erop gewezen dat Trump na zijn topontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un Amerikaanse militaire oefeningen met Zuid-Korea afzegde. Die stap zou de VS volgens de president "een enorme hoeveelheid geld besparen". Volgens het Pentagon zouden die oefeningen 14 miljoen dollar hebben gekost.

Senaat is unaniem: pers geen vijand van het volk

Volgens de Amerikaanse Senaat kan er geen misverstand over bestaan: anders dan president Trump beweert, is de pers níet de vijand van het volk. De senatoren stemden donderdag unaniem in met een resolutie waarin die verklaring staat, meldt de politieke nieuwssite The Hill.

Daadwerkelijke consequenties heeft de aanname van de resolutie niet, maar de boodschap aan Trump is er niet minder duidelijk om. De vrije pers speelt een "onmisbare rol" in het staatsbestel, staat er in het document. En: een aanval op de media om "de geloofwaardigheid van de pers systematisch te ondergraven, is een aanval op onze democratische instituties".

De Senaat, waarin Trumps Republikeinen een krappe meerderheid hebben, nam de resolutie aan vlak nadat Trump op Twitter weer een tirade had afgestoken tegen de pers. "De nepnieuwsmedia zijn de oppositiepartij", schreef hij onder meer.

There is nothing that I would want more for our Country than true FREEDOM OF THE PRESS. The fact is that the Press is FREE to write and say anything it wants, but much of what it says is FAKE NEWS, pushing a political agenda or just plain trying to hurt people. HONESTY WINS!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 16 augustus 2018

Donderdag was ook de dag waarop ruim driehonderd Amerikaanse kranten een hoofdredactioneel commentaar plaatsten waarin zij het opnamen voor de vrije pers. "Waarheden die je niet bevallen ‘nepnieuws’ noemen, vormt een gevaar voor de levensader van de democratie", schreef The New York Times bijvoorbeeld. De commentaren waren een reactie op Trumps aanvallen op de media, die hij de laatste jaren geregeld beticht van het opzettelijk verspreiden van nepnieuws.

Het Capitool in Washington DC, waar de Amerikaanse Senaat huist. Foto Michael Reynolds/EPA

Voormalig CIA-directeur: Trump is wanhopig

"Wanhopig" noemt voormalig CIA-directeur John Brennan het intrekken van zijn toegang tot geheime documenten door president Donald Trump. "Trump is duidelijk wanhopig geworden om zichzelf en de mensen dichtbij hem te beschermen." Ook ziet hij het intrekken als een poging anderen bang te maken.

Brennan schrijft in een opiniestuk in The New York Times ervan overtuigd te zijn dat de president heeft samengewerkt met de Russen tijdens de verkiezingscampagne. "De beweringen van de heer Trump dat er geen sprake is van geheime afspraken zijn in één woord: onzin." Volgens Brennan is de enige vraag die rest of Trump hier strafrechtelijk voor vervolgd kan worden.

Donderdag werd bekend dat Brennan zijn toegang tot geheime documenten verloor. Volgens het Witte Huis misbruikte hij de speciale status om de regering van Trump in een kwaad daglicht te stellen.

Werk wordt bemoeilijkt

Brennan schrijft dat het werk van de Amerikaanse inlichtingendiensten eind juli 2016 werd bemoeilijkt toen Trump als presidentskandidaat Rusland publiekelijk opriep om de ontbrekende e-mails van Clinton te vinden.

"Door zo'n verklaring uit te vaardigen, moedigde Trump niet alleen een ander land aan om inlichtingen tegen een Amerikaans staatsburger te verzamelen, maar moedigde hij ook zijn volgelingen aan om samen te werken met onze grootste politieke tegenstander."

Brennan reageerde al eerder via Twitter op het verlies van zijn veiligheidsmachtiging. "Ik zal niet opgeven", schreef hij. Brennan was tot januari 2017 directeur bij de CIA. Het is gebruikelijk dat hooggeplaatste medewerkers hun veiligheidsstatus mogen behouden zodat ze na vertrek als lobbyist, consultant of adviseur voor de overheid aan het werk kunnen.

Twitter avatar JohnBrennan John O. Brennan This action is part of a broader effort by Mr. Trump to suppress freedom of speech & punish critics. It should gravely worry all Americans, including intelligence professionals, about the cost of speaking out. My principles are worth far more than clearances. I will not relent. https://t.co/TNzOxhP9ux

Trump trekt veiligheidsmachtiging oud CIA-directeur in

President Trump heeft de veiligheidsmachtiging, security clearance, van de voormalig CIA-directeur John Brennan ingetrokken. Dat maakte woordvoerder van het Witte Huis Sarah Sanders woensdag bekend. Volgens de lezing van het Witte Huis heeft Brennan zijn speciale status misbruikt om de regering van Trump in een kwaad daglicht te stellen.

De beslissing komt amper een dag nadat Brennan de president fel bekritiseerde op Twitter. In een Twitterbericht schreef de voormalig directeur onder meer dat Trump "nooit zal inzien wat het is om een fatsoenlijk, goed en oprecht persoon te zijn". Het was overigens niet de eerste keer dat Brennan forse kritiek uitte op de president; sinds het aantreden van Trump in 2016 heeft Brennan zijn presidentschap meerdere keren in twijfel getrokken.

'Nog meer Democraten onder de loep'

Vorige maand dreigde Trump al Brennans machtiging in te trekken. Brennan was daarmee niet de enige, ook de ontslagen FBI-directeur James Comey viel dit bijvoorbeeld ten deel. Het is de eerste keer dat Trump ook echt naar de dreigementen handelt. Sanders liet weten dat de komende tijd nog meer Democraten op deze manier onder de loep genomen zullen worden.

Brennan was sinds 2017 niet meer in functie, maar gebruikelijk is wel dat voormalig hooggeplaatste medewerkers hun veiligheidsstatus mogen behouden. Dat stelt ze in staat om na hun vertrek bij de overheid als lobbyist, consultant of adviseur voor de overheid aan het werk te gaan. Volgens The New York Times maakt het intrekken van de machtiging het moeilijker voor oud gedienden om aan een nieuwe baan te komen. Volgens de krant wordt Brennan hier mogelijk persoonlijk benadeeld.

Brennan leek woensdagavond niet onder de indruk van het besluit. Via Twitter stelde hij dat Trumps beslissing "onderdeel is van een grotere poging om de vrijheid van meningsuiting in te perken en zijn critici de mond te snoeren":

Twitter avatar JohnBrennan John O. Brennan This action is part of a broader effort by Mr. Trump to suppress freedom of speech & punish critics. It should gravely worry all Americans, including intelligence professionals, about the cost of speaking out. My principles are worth far more than clearances. I will not relent. https://t.co/TNzOxhP9ux

Oud-campagnemanager Manafort ziet af van getuigenis

Advocaten van Paul Manafort hebben dinsdag geen getuigen naar voren geroepen in de verdediging van de voormalig campagneleider van president Trump. Ook wilde de zakenman, die terechtstaat voor belastingontduiking en bankfraude, zelf geen verklaring afleggen over de in totaal achttien aanklachten tegen hem.

Het is een opmerkelijke strategie in de eerste rechtszaak die volgt op onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Die kijkt naar de Russische bemoeienis met de presidentsverkiezingen in 2016, en of er samenwerking was tussen het campagneteam van Donald Trump en Moskou. Manafort, een extravagante politiek consultant, staat echter terecht voor delicten die hij voor zijn tijd als campagnemanager van Trump gepleegd zou hebben.

Lees ook: Of hij samen met Manafort misdrijven heeft gepleegd? Rick Gates: 'Ja'.

NRC-correspondent Bas Blokker ziet de beslissing om geen verklaring af te leggen noch getuigen op te roepen als verder bewijs dat de verdediging van Manafort geen eigen zaak heeft opgebouwd. Tot nu toe hebben advocaten van Manafort onder meer geprobeerd om de verklaring van Rick Gates, zijn vroegere rechterhand, onderuit te halen:

"Ze hebben een reactieve strategie, waarbij ze hebben gedacht: laat maar horen wat de aanklagers te berde brengen, dan gaan wij proberen die ongeloofwaardig te maken in de ogen van de jury."

Manafort antwoordde in de rechtbank in de stad Alexandria slechts kort op vragen van de rechter. Of hij het eens is met het advies van zijn advocaten: "Dat ben ik." Of hij zelf nog een verklaring af wilde leggen: "Nee."

Voorafgaand aan de publieke zitting werd twee uur achter gesloten deuren overlegd. De rechter zei niet wat in die tijd tussen het team aanklagers en de verdediging van Manafort is besproken.

Woensdag krijgen beide partijen de kans om hun slotverklaring af te leggen. Vervolgens zal de jury, bestaande uit twaalf personen, zich terugtrekken om tot een oordeel te komen. Als Manafort schuldig wordt verklaard, kan hij tot tien jaar gevangenisstraf krijgen. Eerder heeft president Trump gezegd dat hij niet uitsluit om zijn voormalige campagnemanager gratie te verlenen, mocht hij veroordeeld worden.

Trump over ex-medewerker Omarosa: goed dat die hond ontslagen is

In een tweet heeft Trump dinsdag zijn oud-medewerker Omarosa Manigault Newman een "hond" genoemd. De Amerikaanse president is in conflict met Newman, een van zijn voormalige adviseurs, nadat ze geluidsopnamen heeft geopenbaard van gesprekken die ze met Trump heeft gevoerd.

"Als je een gekke, huilende ellendeling wilt helpen, en haar een baan op het Witte Huis geeft, dan denk ik dat het gewoon niet gewerkt heeft", tweette Trump. "Goed dat generaal Kelly die hond snel ontslagen heeft!" Met dat laatste verwijst Trump naar stafchef John Kelley, die Newman vorig jaar december ontsloeg. Newman zegt dat ze over meer audio-opnames beschikt die ze de komende tijd vrij wil geven.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump When you give a crazed, crying lowlife a break, and give her a job at the White House, I guess it just didn’t work out. Good work by General Kelly for quickly firing that dog!

De tweet komt Donald Trump op beschuldigingen van seksisme te staan omdat "dog" ook gebruikt wordt als scheldwoord voor een lelijke vrouw. Of de Amerikaanse president dat in dit geval bedoeld heeft, is onduidelijk.

Trump ruziet met ex-medewerker Omarosa na geheime opnames

Omarosa Manigault Newman, een voormalige adviseur van president Donald Trump, heeft geheime geluidsopnamen openbaar gemaakt van gesprekken die ze zegt te hebben gehad met Trump en John Kelly, de stafchef van het Witte Huis, over haar ontslag, eind vorig jaar - een episode die van het Witte Huis maandag het toneel maakte van een reality-tv-show.

De openbaarmaking van de opnames door Manigault Newman, die nationale bekendheid kreeg als deelnemer aan Trumps televisieprogramma The Apprentice, maakt deel uit van een vete tussen haarzelf en Trump sinds haar ontslag in december. Dinsdag komt een boek van haar uit onder de titel Unhinged, waarin ze een negatief beeld schetst van de president en hem beschuldigt van het gebruik van racistische scheldwoorden.

Omarosa Manigault Newman met President Donald Trump in het Witte Huis in februari 2017. Foto Michael Reynolds / EPA

De stem van Trump is te horen op een opname van een telefoongesprek dat Manigault Newman, die bekendstaat als Omarosa, met hem zegt te hebben gehad op de dag na haar ontslag door Kelly. Trump zei verrast te zijn door haar vertrek. "Niemand heeft me dat verteld", zei hij. Ook bracht Manigault Newman een fragment naar buiten van een gesprek waarin Kelly haar wegstuurde. Die geheime opname zou zijn gemaakt in de Situation Room, de ruimte in het Witte Huis waar geheime besprekingen worden gevoerd.

Twitter avatar TODAYshow TODAY #Breaking: @OMAROSA provides @NBCNews with this exclusive excerpt of a recording of a phone call that she says she received from President Trump the day after White House Chief of Staff John Kelly fired her. https://t.co/OJe47RdcDC

Manigault Newman zegt meer opnames te hebben. "Er gebeuren veel corrupte dingen in het Witte Huis, en ik ga er de klok over luiden", zei het voormalige 'hoofd communicatie voor openbare banden van het Witte Huis' maandag tegen de Amerikaanse zender NBC.

De openbaarmaking van verdere opnames kan Trump en andere medewerkers mogelijk in verlegenheid brengen. Critici noemen de openbaarmaking van geheime opnames uit de Situation Room bovendien een schending van ethische normen en veiligheid.

Trump haalde maandag hard uit naar zijn voormalige protégé op Twitter, een schijnbare herhaling van hun rollenspel in The Apprentice. Hij noemde haar "idioot" en stelde dat ze hem had "gesmeekt om een baan", maar dat ze "gemeen" bleek "voortdurend afwezig" was.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Wacky Omarosa, who got fired 3 times on the Apprentice, now got fired for the last time. She never made it, never will. She begged me for a job, tears in her eyes, I said Ok. People in the White House hated her. She was vicious, but not smart. I would rarely see her but heard....
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...really bad things. Nasty to people & would constantly miss meetings & work. When Gen. Kelly came on board he told me she was a loser & nothing but problems. I told him to try working it out, if possible, because she only said GREAT things about me - until she got fired!

In een latere tweet erkende Trump dat het "niet presidentieel" was om op sociale media te kibbelen met Omarosa, maar dat hij de "fake news media" voor wilde zijn, die haar serieus zouden nemen.

Lees ook: Is er leven na de Trumpshow?

FBI ontslaat voormalig lid Mueller-team

De FBI heeft een onderzoeker ontslagen die enige tijd aan het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller heeft gewerkt. De man stuurde aan een collega tekstberichten die te kwalificeren zijn als anti-Trump en werd daarom uit zijn taak ontheven. De veiligheidsdienst heeft nu besloten hem alsnog weg te sturen, meldt persbureau Reuters.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Agent Peter Strzok was just fired from the FBI - finally. The list of bad players in the FBI & DOJ gets longer & longer. Based on the fact that Strzok was in charge of the Witch Hunt, will it be dropped? It is a total Hoax. No Collusion, No Obstruction - I just fight back!

Peter Strzok werd ongeveer een jaar geleden uit het team van Mueller gezet nadat hij Trump onder meer "een ramp" noemde en zei dat "we hem zullen stoppen". Toen dat aan het licht kwam, is hij bij het team weggehaald. Strzok zelf was van mening dat er geen sprake was van politieke vooringenomenheid en dat de opvattingen geen effect hadden op zijn onderzoekswerk.

De advocaat van de voormalig FBI-medewerker stelde maandag dat het ontslag "onder politieke druk" had plaatsgevonden. De ontwikkeling zou "bij alle Amerikanen argwaan moeten wekken".

Strzok was tevens een van de belangrijkste figuren in het onderzoek naar het gebruik van een privéserver door Hillary Clinton. De Democratische presidentskandidaat werd ervan beticht dat ze gevoelige informatie had gedeeld via e-mails die verstuurd werden vanaf een server die onvoldoende beveiligd was.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Just fired Agent Strzok, formerly of the FBI, was in charge of the Crooked Hillary Clinton sham investigation. It was a total fraud on the American public and should be properly redone!

Duitse minister fel over Amerikaanse sancties aan Iran

De Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier heeft zich zondag fel uitgesproken over de Amerikaanse sancties opgelegd aan Iran. Europa zal niet buigen voor Amerikaanse druk op Iran, aldus Altmaier: "Washington bepaalt niet voor Europa met wie we zaken doen [...]" De sancties werden na het terugtreden van de VS uit de Irandeal in mei van kracht.

Lees ook: In de zomer van 2015 werd het voor westerse multinationals mogelijk zaken te doen in Iran. Een onontgonnen markt ging ineens open.

Doordat president Trump economische sancties oplegt aan Iraanse bedrijven, dreigen ook Europese werknemers getroffen te worden. Een aantal Europese bedrijven waaronder autobouwer Renault en oliemaatschappij Total besloot al eerder om investeringen in Iran voorlopig op te schorten, uit vrees voor represailles, schrijft persbureau Reuters.

Tegenover de krant Bild am Sonntag zei Altmaier zondag dat de handelsconflicten met de VS "langzaam maar zeker de economische groei kapot maken". Consumenten hebben daar het meest last van, aangezien de importtarieven hen uiteindelijk treffen in de vorm van prijsverhogingen.

De Amerikaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk Woody Johnson waarschuwde het VK zondag daarentegen om in het conflict met Iran Amerika te blijven steunen: "De VS voeren de druk op op Iran en we willen daarbij de steun van Europa. Het wordt tijd dat we die mislukte deal uit 2015 achter ons laten", aldus Johnson.

Economische verhoudingen op scherp

Niet alleen Iran en de VS zijn verwikkeld in een handelsconflict, ook de economische verhoudingen tussen de VS en Europa staan op scherp nadat Trump de tarieven op aluminium- en staal verhoogde. Daarop deed Brussel hetzelfde met een aantal Amerikaanse goederen. Trump vindt al langer dat onder andere Europa en China oneerlijk handel drijven met de VS.

Iran: geen ontmoeting met VS gepland

Gevraagd naar een eventuele ontmoeting met Mike Pompeo tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, zaterdag laten weten dat daarvoor geen plannen zijn.

Zarif zei: "Nee, zo'n ontmoeting staat niet gepland. We hebben ons standpunt herhaaldelijk bekendgemaakt", meldt persbureau Reuters. Volgens AFP is het de eerste keer dat Iran zich zo direct uitspreekt over een ontmoeting met de Verenigde Staten.

Eerder deze week werden de eerste Amerikaanse sancties tegen Iran ingesteld, als gevolg van Trumps besluit om het internationale nucleaire pact met Iran te verbreken. De VN komt van 18 september tot 5 oktober bijeen in New York.

Mohammad Javad Zarif terwijl de Iraanse president Hassan Rouhani met de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken spreekt. Foto van 8 augustus 2018. Foto Atta Kenare / AFP

Lees meer over de sancties. Trump poogt de wereld zijn wil op te leggen: Wat zijn de gevolgen voor Iran en zijn bevolking?

Trump verhoogt heffingen op Turks aluminium en staal

Donald Trump heeft het conflict tussen de VS en Turkije verder op scherp gezet. De Amerikaanse president maakte vrijdag bekend dat hij de importheffingen op Turks aluminium en staal heeft verdubbeld naar respectievelijk 20 en 50 procent.

In maart stelde Amerika importheffingen in op buitenlands staal en aluminium. Daarop daalde de Turkse staal- en aluminiumexport naar de VS scherp. Ankara reageerde vervolgens door ook voor Amerikaanse producten dergelijke tarieven aan te kondigen. Als tegenreactie dreigde de VS de belastingvrije toegang van Turkse producten te herzien. Daar is nu dus nog de Amerikaanse tariefverdubbeling overheen gekomen.

Lees ook: Turkse regering lijkt blind voor dalende koers lira

De diplomatieke en economische issues hebben een zwaar negatief effect op de koers van de Turkse lira. De valuta is het afgelopen jaar 40 procent in waarde gedaald. Maandag leed de lira zelfs het toen grootste dagverlies in bijna acht jaar tijd: de munt verloor meer dan 6 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar. Vrijdag daalde de lira in de loop van de dag zelfs nog verder in waarde.

Momenteel spelen meer diplomatieke issues tussen de VS en Turkije. De VS legden twee Turkse ministers vorige week sancties op vanwege de detentie van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson door het regime in Ankara. Brunson werd twee jaar geleden na de mislukte coup in Turkije opgepakt. Hij zou banden hebben met de beweging van imam Fethullah Gülen, die door president Erdogan wordt gezien als het brein achter de staatsgreep. De VS beschouwen de dominee echter als een politieke gevangene. Wat de sancties precies inhouden, is vooralsnog onduidelijk.

Ouders van Melania Trump genaturaliseerd tot Amerikanen

De ouders van First Lady Melania Trump zijn donderdag Amerikaanse staatsburgers geworden, meldt persbureau AP. Ze zijn genaturaliseerd via het programma voor immigratie van familieleden van Amerikaanse staatsburgers dat hun schoonzoon, president Donald Trump, wil afschaffen.

Viktor en Amalija Knavs, evenals hun dochter Melania immigranten uit Slovenië, legden de eed af tijdens een ceremonie in New York. Ze woonden al in de Verenigde Staten met een permanente verblijfsvergunning. Daarmee komen immigranten na vijf jaar in aanmerking voor staatsburgerschap.

Volgens hun advocaat hebben ze staatsburgerschap aangevraagd via de normale kanalen, zonder speciale behandeling. Melania Trump, die zelf in 2006 het Amerikaanse staatsburgerschap verwierf, was sponsor van hun verblijfsvergunningen. Ze was niet aanwezig bij de ceremonie.

Trump heeft voorgesteld om een einde te maken aan immigratie op basis van familiebanden, een fenomeen dat hij hekelt als "kettingmigratie". Daarbij "komen mensen naar binnen die hun hele familie meenemen, die kunnen echt kwaadaardig zijn", schreef hij vorig najaar op Twitter. "Niet aanvaardbaar!"

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump CHAIN MIGRATION must end now! Some people come in, and they bring their whole family with them, who can be truly evil. NOT ACCEPTABLE! https://t.co/PQGeTTdRtX

Viktor Knavs was een verkoper van auto's in de Sloveense plaats Sevnica. Amalija werkte er in een textielfabriek. Beiden zijn in de 70. Melania Trump kwam in 2001 naar de VS als model.

Viktor en Amalija Knavs, de ouders van de Amerikaanse First Lady Melania Trump, donderdag na afloop van hun naturalisatieceremonie in New York. Foto Seth Wenig / AP

Witte Huis wil dat 'ruimtemacht' in 2020 een feit is

De Amerikaanse Space Force, waarvan president Trump in juni de oprichting aankondigde, moet er in 2020 zijn. Dat heeft vicepresident Mike Pence donderdag gezegd tijdens een toespraak in het Pentagon in Washington.

"De tijd is aangebroken om [...] ons klaar te maken voor het nieuwe slagveld, waar de beste en dapperste Amerikanen het zullen moeten opnemen tegen een nieuwe generatie dreigingen voor ons volk", zei Pence volgens persbureau AP. Trump zette de boodschap van zijn vicepresident luister bij met een enthousiaste Tweet:

Space Force all the way!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 9 augustus 2018

Voor de ruimtemacht een feit is, moet het Congres eerst nog zijn goedkeuring geven aan de oprichting ervan. Het invoeren van de Space Force wordt hoe dan ook een grote klus. Trump wil dat de ruimtemacht een nieuwe, zelfstandige tak van de Amerikaanse strijdkrachten wordt, naast bestaande takken als de landmacht, de luchtmacht en de marine. Bij zo'n plan komt een enorme hoeveelheid bureaucratie kijken.

Lees ook: America First en de ruimte is next

Als de Space Force er komt, zal die niet bestaan uit Star Wars-achtige ruimtevliegtuigen. De defensietak zal waarschijnlijk gaan werken aan systemen waarmee de Amerikanen zich kunnen verdedigen tegen aanvallen op hun satellieten. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten werken Rusland en China aan wapens waarmee satellieten kapot kunnen worden gemaakt.

Mike Pence Foto Jim Lo Scalzo/EPA

‘Amerikaanse senaat wil Assange horen in Ruslandonderzoek’

Wikileaks schrijft op Twitter dat de Amerikaanse inlichtingencommissie van de senaat Wikileaks-oprichter Julian Assange wil horen in het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Volgens de organisatie neemt de juridische afdeling het verzoek "in overweging".

Wikileaks publiceerde in 2016 twintigduizend e-mails die gestolen waren van de Democratische Partij. Vermoedelijk zaten Russische hackers achter de inbraak. Waar dit eventuele verhoor zou plaatsvinden is onduidelijk. Assange zit al sinds 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Zodra hij de ambassade verlaat, wordt hij opgepakt.

Lees meer: ‘Amerikaanse senaat wil Assange horen in Ruslandonderzoek’

VS leggen China nieuwe importheffingen op

De Verenigde Staten leggen China opnieuw een importheffing van 25 procent op. De nieuwe handelstarieven zijn per 23 augustus van kracht en raken 16 miljard dollar (ruim 13 miljard euro) aan Chinese importgoederen. Dat blijkt uit een lijst van U.S. Trade Representative (USTR) met daarop 279 producten. Onder het nieuwe tarief vallen onder meer motoren, elektronica, plastic producten en chemicaliën.

President Trump dreigde eerder deze maand importheffingen van 25 procent in te voeren op 200 miljard dollar (ruim 171 miljard euro) aan Chinese goederen, waaronder groente en fruit.

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse regering heffingen op Chinese producten heeft ingevoerd. In juli stelden de VS ook al importheffingen van 25 procent in op producten uit China ter waarde van 43 miljard euro. China sloeg toen snel terug door op 29 miljard euro aan Amerikaanse producten importbelasting in te voeren.

Lees ook: Amerikaanse importheffingen tegen China treden in werking.

De verhoging moet China aansporen om "illegale praktijken” te staken. Volgens de VS zorgt het Chinese handelsbeleid voor "oneerlijke markten”. Trump stelt dat China meer producten in de VS verkoopt dan dat het Amerikaanse producten afneemt. Verder wil de Amerikaanse president dat China zijn markt verder opengooit en beschuldigt hij het land ervan dat het bedrijven dwingt handelsinformatie prijs te geven aan Chinese partners.

West Hollywood: verwijder Trumps ster van de Walk of Fame

De gemeenteraad van West Hollywood wil af van Donald Trumps ster op de Walk of Fame. Een resolutie waarin Trump een "weerzinwekkende omgang met vrouwen en andere daden" wordt verweten, werd unaniem aangenomen, meldt persbureau AP. Het blijft daarbij bij een oproep, niet de gemeenteraad maar de lokale Kamer van Koophandel gaat over de toeristische trekpleister.

Trump kreeg de ster in 2007 op voordracht naar aanleiding van zijn televisieprogramma The Apprentice. Krijgen is overigens niet het goede woord, voor een ster moet men zelf betalen: zo'n 30.000 dollar, bijna 26.000 euro.

Met dat geld heeft Trump een steen des aanstoots gekocht, blijkt de laatste jaren. Verschillende betogers hebben de ster van de president verwoest met stickers, graffiti, sloophamers en pikhouwelen. Een keer werd er zelfs een vijftien centimeter hoog grensmuurtje omheen gezet. De man die de ster eind juli nog te lijf ging, James Mikel Clay, sprak ook tijdens de gemeenteraadsvergadering:

"Ik denk dat hij een bedreiging is voor de openbare veiligheid. Gezien alle gewelddadigheden rond de ster en zijn huidige toestand lijkt het me denkbaar dat de ster tot ernstig gewonden zal leiden."

De Kamer van Koophandel heeft al laten weten geen plannen te hebben om de ster weg te halen omdat die onderdeel is geworden van de geschiedenis van de Walk of Fame. De tegel wordt gerepareerd, Clay wordt verdacht van vandalisme.

Eind juli werd Trumps ster voor het laatst vernield.
Foto AP/Reed Saxon
In 2016 werd een 15 centimeter hoog betonnen grensmuurtje rond de ster geplaatst.
Foto EPA/Nick Stern
Trumps ster klaar voor reparatie, enkele weken voor de presidentsverkiezingen in 2016.
Foto EPA/Mike Nelson

Trumpblog

Een nieuwe week, een nieuw Trumpblog. Voor het nieuws rond het Amerikaanse presidentschap van vorige week, lees ons vorige Trumpblog terug.