Trumpblog

Oud-campagnemanager Manafort ziet af van verklaring

Oud-campagnemanager Manafort ziet af van getuigenis

Advocaten van Paul Manafort hebben dinsdag geen getuigen naar voren geroepen in de verdediging van de voormalig campagneleider van president Trump. Ook wilde de zakenman, die terechtstaat voor belastingontduiking en bankfraude, zelf geen verklaring afleggen over de in totaal achttien aanklachten tegen hem.

Het is een opmerkelijke strategie in de eerste rechtszaak die volgt op onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Die kijkt naar de Russische bemoeienis met de presidentsverkiezingen in 2016, en of er samenwerking was tussen het campagneteam van Donald Trump en Moskou. Manafort, een extravagante politiek consultant, staat echter terecht voor delicten die hij voor zijn tijd als campagnemanager van Trump gepleegd zou hebben.

Lees ook: Of hij samen met Manafort misdrijven heeft gepleegd? Rick Gates: 'Ja'.

NRC-correspondent Bas Blokker ziet de beslissing om geen verklaring af te leggen noch getuigen op te roepen als verder bewijs dat de verdediging van Manafort geen eigen zaak heeft opgebouwd. Tot nu toe hebben advocaten van Manafort onder meer geprobeerd om de verklaring van Rick Gates, zijn vroegere rechterhand, onderuit te halen:

"Ze hebben een reactieve strategie, waarbij ze hebben gedacht: laat maar horen wat de aanklagers te berde brengen, dan gaan wij proberen die ongeloofwaardig te maken in de ogen van de jury."

Manafort antwoordde in de rechtbank in de stad Alexandria slechts kort op vragen van de rechter. Of hij het eens is met het advies van zijn advocaten: "Dat ben ik." Of hij zelf nog een verklaring af wilde leggen: "Nee."

Voorafgaand aan de publieke zitting werd twee uur achter gesloten deuren overlegd. De rechter zei niet wat in die tijd tussen het team aanklagers en de verdediging van Manafort is besproken.

Woensdag krijgen beide partijen de kans om hun slotverklaring af te leggen. Vervolgens zal de jury, bestaande uit twaalf personen, zich terugtrekken om tot een oordeel te komen. Als Manafort schuldig wordt verklaard, kan hij tot tien jaar gevangenisstraf krijgen. Eerder heeft president Trump gezegd dat hij niet uitsluit om zijn voormalige campagnemanager gratie te verlenen, mocht hij veroordeeld worden.

Trump over ex-medewerker Omarosa: goed dat die hond ontslagen is

In een tweet heeft Trump dinsdag zijn oud-medewerker Omarosa Manigault Newman een "hond" genoemd. De Amerikaanse president is in conflict met Newman, een van zijn voormalige adviseurs, nadat ze geluidsopnamen heeft geopenbaard van gesprekken die ze met Trump heeft gevoerd.

"Als je een gekke, huilende ellendeling wilt helpen, en haar een baan op het Witte Huis geeft, dan denk ik dat het gewoon niet gewerkt heeft", tweette Trump. "Goed dat generaal Kelly die hond snel ontslagen heeft!" Met dat laatste verwijst Trump naar stafchef John Kelley, die Newman vorig jaar december ontsloeg. Newman zegt dat ze over meer audio-opnames beschikt die ze de komende tijd vrij wil geven.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump When you give a crazed, crying lowlife a break, and give her a job at the White House, I guess it just didn’t work out. Good work by General Kelly for quickly firing that dog!

De tweet komt Donald Trump op beschuldigingen van seksisme te staan omdat "dog" ook gebruikt wordt als scheldwoord voor een lelijke vrouw. Of de Amerikaanse president dat in dit geval bedoeld heeft, is onduidelijk.

Trump ruziet met ex-medewerker Omarosa na geheime opnames

Omarosa Manigault Newman, een voormalige adviseur van president Donald Trump, heeft geheime geluidsopnamen openbaar gemaakt van gesprekken die ze zegt te hebben gehad met Trump en John Kelly, de stafchef van het Witte Huis, over haar ontslag, eind vorig jaar - een episode die van het Witte Huis maandag het toneel maakte van een reality-tv-show.

De openbaarmaking van de opnames door Manigault Newman, die nationale bekendheid kreeg als deelnemer aan Trumps televisieprogramma The Apprentice, maakt deel uit van een vete tussen haarzelf en Trump sinds haar ontslag in december. Dinsdag komt een boek van haar uit onder de titel Unhinged, waarin ze een negatief beeld schetst van de president en hem beschuldigt van het gebruik van racistische scheldwoorden.

Omarosa Manigault Newman met President Donald Trump in het Witte Huis in februari 2017. Foto Michael Reynolds / EPA

De stem van Trump is te horen op een opname van een telefoongesprek dat Manigault Newman, die bekendstaat als Omarosa, met hem zegt te hebben gehad op de dag na haar ontslag door Kelly. Trump zei verrast te zijn door haar vertrek. "Niemand heeft me dat verteld", zei hij. Ook bracht Manigault Newman een fragment naar buiten van een gesprek waarin Kelly haar wegstuurde. Die geheime opname zou zijn gemaakt in de Situation Room, de ruimte in het Witte Huis waar geheime besprekingen worden gevoerd.

Twitter avatar TODAYshow TODAY #Breaking: @OMAROSA provides @NBCNews with this exclusive excerpt of a recording of a phone call that she says she received from President Trump the day after White House Chief of Staff John Kelly fired her. https://t.co/OJe47RdcDC

Manigault Newman zegt meer opnames te hebben. "Er gebeuren veel corrupte dingen in het Witte Huis, en ik ga er de klok over luiden", zei het voormalige 'hoofd communicatie voor openbare banden van het Witte Huis' maandag tegen de Amerikaanse zender NBC.

De openbaarmaking van verdere opnames kan Trump en andere medewerkers mogelijk in verlegenheid brengen. Critici noemen de openbaarmaking van geheime opnames uit de Situation Room bovendien een schending van ethische normen en veiligheid.

Trump haalde maandag hard uit naar zijn voormalige protégé op Twitter, een schijnbare herhaling van hun rollenspel in The Apprentice. Hij noemde haar "idioot" en stelde dat ze hem had "gesmeekt om een baan", maar dat ze "gemeen" bleek "voortdurend afwezig" was.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Wacky Omarosa, who got fired 3 times on the Apprentice, now got fired for the last time. She never made it, never will. She begged me for a job, tears in her eyes, I said Ok. People in the White House hated her. She was vicious, but not smart. I would rarely see her but heard....
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...really bad things. Nasty to people & would constantly miss meetings & work. When Gen. Kelly came on board he told me she was a loser & nothing but problems. I told him to try working it out, if possible, because she only said GREAT things about me - until she got fired!

In een latere tweet erkende Trump dat het "niet presidentieel" was om op sociale media te kibbelen met Omarosa, maar dat hij de "fake news media" voor wilde zijn, die haar serieus zouden nemen.

Lees ook: Is er leven na de Trumpshow?

FBI ontslaat voormalig lid Mueller-team

De FBI heeft een onderzoeker ontslagen die enige tijd aan het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller heeft gewerkt. De man stuurde aan een collega tekstberichten die te kwalificeren zijn als anti-Trump en werd daarom uit zijn taak ontheven. De veiligheidsdienst heeft nu besloten hem alsnog weg te sturen, meldt persbureau Reuters.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Agent Peter Strzok was just fired from the FBI - finally. The list of bad players in the FBI & DOJ gets longer & longer. Based on the fact that Strzok was in charge of the Witch Hunt, will it be dropped? It is a total Hoax. No Collusion, No Obstruction - I just fight back!

Peter Strzok werd ongeveer een jaar geleden uit het team van Mueller gezet nadat hij Trump onder meer "een ramp" noemde en zei dat "we hem zullen stoppen". Toen dat aan het licht kwam, is hij bij het team weggehaald. Strzok zelf was van mening dat er geen sprake was van politieke vooringenomenheid en dat de opvattingen geen effect hadden op zijn onderzoekswerk.

De advocaat van de voormalig FBI-medewerker stelde maandag dat het ontslag "onder politieke druk" had plaatsgevonden. De ontwikkeling zou "bij alle Amerikanen argwaan moeten wekken".

Strzok was tevens een van de belangrijkste figuren in het onderzoek naar het gebruik van een privéserver door Hillary Clinton. De Democratische presidentskandidaat werd ervan beticht dat ze gevoelige informatie had gedeeld via e-mails die verstuurd werden vanaf een server die onvoldoende beveiligd was.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Just fired Agent Strzok, formerly of the FBI, was in charge of the Crooked Hillary Clinton sham investigation. It was a total fraud on the American public and should be properly redone!

Duitse minister fel over Amerikaanse sancties aan Iran

De Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier heeft zich zondag fel uitgesproken over de Amerikaanse sancties opgelegd aan Iran. Europa zal niet buigen voor Amerikaanse druk op Iran, aldus Altmaier: "Washington bepaalt niet voor Europa met wie we zaken doen [...]" De sancties werden na het terugtreden van de VS uit de Irandeal in mei van kracht.

Lees ook: In de zomer van 2015 werd het voor westerse multinationals mogelijk zaken te doen in Iran. Een onontgonnen markt ging ineens open.

Doordat president Trump economische sancties oplegt aan Iraanse bedrijven, dreigen ook Europese werknemers getroffen te worden. Een aantal Europese bedrijven waaronder autobouwer Renault en oliemaatschappij Total besloot al eerder om investeringen in Iran voorlopig op te schorten, uit vrees voor represailles, schrijft persbureau Reuters.

Tegenover de krant Bild am Sonntag zei Altmaier zondag dat de handelsconflicten met de VS "langzaam maar zeker de economische groei kapot maken". Consumenten hebben daar het meest last van, aangezien de importtarieven hen uiteindelijk treffen in de vorm van prijsverhogingen.

De Amerikaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk Woody Johnson waarschuwde het VK zondag daarentegen om in het conflict met Iran Amerika te blijven steunen: "De VS voeren de druk op op Iran en we willen daarbij de steun van Europa. Het wordt tijd dat we die mislukte deal uit 2015 achter ons laten", aldus Johnson.

Economische verhoudingen op scherp

Niet alleen Iran en de VS zijn verwikkeld in een handelsconflict, ook de economische verhoudingen tussen de VS en Europa staan op scherp nadat Trump de tarieven op aluminium- en staal verhoogde. Daarop deed Brussel hetzelfde met een aantal Amerikaanse goederen. Trump vindt al langer dat onder andere Europa en China oneerlijk handel drijven met de VS.

Iran: geen ontmoeting met VS gepland

Gevraagd naar een eventuele ontmoeting met Mike Pompeo tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, zaterdag laten weten dat daarvoor geen plannen zijn.

Zarif zei: "Nee, zo'n ontmoeting staat niet gepland. We hebben ons standpunt herhaaldelijk bekendgemaakt", meldt persbureau Reuters. Volgens AFP is het de eerste keer dat Iran zich zo direct uitspreekt over een ontmoeting met de Verenigde Staten.

Eerder deze week werden de eerste Amerikaanse sancties tegen Iran ingesteld, als gevolg van Trumps besluit om het internationale nucleaire pact met Iran te verbreken. De VN komt van 18 september tot 5 oktober bijeen in New York.

Mohammad Javad Zarif terwijl de Iraanse president Hassan Rouhani met de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken spreekt. Foto van 8 augustus 2018. Foto Atta Kenare / AFP

Lees meer over de sancties. Trump poogt de wereld zijn wil op te leggen: Wat zijn de gevolgen voor Iran en zijn bevolking?

Trump verhoogt heffingen op Turks aluminium en staal

Donald Trump heeft het conflict tussen de VS en Turkije verder op scherp gezet. De Amerikaanse president maakte vrijdag bekend dat hij de importheffingen op Turks aluminium en staal heeft verdubbeld naar respectievelijk 20 en 50 procent.

In maart stelde Amerika importheffingen in op buitenlands staal en aluminium. Daarop daalde de Turkse staal- en aluminiumexport naar de VS scherp. Ankara reageerde vervolgens door ook voor Amerikaanse producten dergelijke tarieven aan te kondigen. Als tegenreactie dreigde de VS de belastingvrije toegang van Turkse producten te herzien. Daar is nu dus nog de Amerikaanse tariefverdubbeling overheen gekomen.

Lees ook: Turkse regering lijkt blind voor dalende koers lira

De diplomatieke en economische issues hebben een zwaar negatief effect op de koers van de Turkse lira. De valuta is het afgelopen jaar 40 procent in waarde gedaald. Maandag leed de lira zelfs het toen grootste dagverlies in bijna acht jaar tijd: de munt verloor meer dan 6 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar. Vrijdag daalde de lira in de loop van de dag zelfs nog verder in waarde.

Momenteel spelen meer diplomatieke issues tussen de VS en Turkije. De VS legden twee Turkse ministers vorige week sancties op vanwege de detentie van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson door het regime in Ankara. Brunson werd twee jaar geleden na de mislukte coup in Turkije opgepakt. Hij zou banden hebben met de beweging van imam Fethullah Gülen, die door president Erdogan wordt gezien als het brein achter de staatsgreep. De VS beschouwen de dominee echter als een politieke gevangene. Wat de sancties precies inhouden, is vooralsnog onduidelijk.

Ouders van Melania Trump genaturaliseerd tot Amerikanen

De ouders van First Lady Melania Trump zijn donderdag Amerikaanse staatsburgers geworden, meldt persbureau AP. Ze zijn genaturaliseerd via het programma voor immigratie van familieleden van Amerikaanse staatsburgers dat hun schoonzoon, president Donald Trump, wil afschaffen.

Viktor en Amalija Knavs, evenals hun dochter Melania immigranten uit Slovenië, legden de eed af tijdens een ceremonie in New York. Ze woonden al in de Verenigde Staten met een permanente verblijfsvergunning. Daarmee komen immigranten na vijf jaar in aanmerking voor staatsburgerschap.

Volgens hun advocaat hebben ze staatsburgerschap aangevraagd via de normale kanalen, zonder speciale behandeling. Melania Trump, die zelf in 2006 het Amerikaanse staatsburgerschap verwierf, was sponsor van hun verblijfsvergunningen. Ze was niet aanwezig bij de ceremonie.

Trump heeft voorgesteld om een einde te maken aan immigratie op basis van familiebanden, een fenomeen dat hij hekelt als "kettingmigratie". Daarbij "komen mensen naar binnen die hun hele familie meenemen, die kunnen echt kwaadaardig zijn", schreef hij vorig najaar op Twitter. "Niet aanvaardbaar!"

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump CHAIN MIGRATION must end now! Some people come in, and they bring their whole family with them, who can be truly evil. NOT ACCEPTABLE! https://t.co/PQGeTTdRtX

Viktor Knavs was een verkoper van auto's in de Sloveense plaats Sevnica. Amalija werkte er in een textielfabriek. Beiden zijn in de 70. Melania Trump kwam in 2001 naar de VS als model.

Viktor en Amalija Knavs, de ouders van de Amerikaanse First Lady Melania Trump, donderdag na afloop van hun naturalisatieceremonie in New York. Foto Seth Wenig / AP

Witte Huis wil dat 'ruimtemacht' in 2020 een feit is

De Amerikaanse Space Force, waarvan president Trump in juni de oprichting aankondigde, moet er in 2020 zijn. Dat heeft vicepresident Mike Pence donderdag gezegd tijdens een toespraak in het Pentagon in Washington.

"De tijd is aangebroken om [...] ons klaar te maken voor het nieuwe slagveld, waar de beste en dapperste Amerikanen het zullen moeten opnemen tegen een nieuwe generatie dreigingen voor ons volk", zei Pence volgens persbureau AP. Trump zette de boodschap van zijn vicepresident luister bij met een enthousiaste Tweet:

Space Force all the way!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 9 augustus 2018

Voor de ruimtemacht een feit is, moet het Congres eerst nog zijn goedkeuring geven aan de oprichting ervan. Het invoeren van de Space Force wordt hoe dan ook een grote klus. Trump wil dat de ruimtemacht een nieuwe, zelfstandige tak van de Amerikaanse strijdkrachten wordt, naast bestaande takken als de landmacht, de luchtmacht en de marine. Bij zo'n plan komt een enorme hoeveelheid bureaucratie kijken.

Lees ook: America First en de ruimte is next

Als de Space Force er komt, zal die niet bestaan uit Star Wars-achtige ruimtevliegtuigen. De defensietak zal waarschijnlijk gaan werken aan systemen waarmee de Amerikanen zich kunnen verdedigen tegen aanvallen op hun satellieten. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten werken Rusland en China aan wapens waarmee satellieten kapot kunnen worden gemaakt.

Mike Pence Foto Jim Lo Scalzo/EPA

‘Amerikaanse senaat wil Assange horen in Ruslandonderzoek’

Wikileaks schrijft op Twitter dat de Amerikaanse inlichtingencommissie van de senaat Wikileaks-oprichter Julian Assange wil horen in het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Volgens de organisatie neemt de juridische afdeling het verzoek "in overweging".

Wikileaks publiceerde in 2016 twintigduizend e-mails die gestolen waren van de Democratische Partij. Vermoedelijk zaten Russische hackers achter de inbraak. Waar dit eventuele verhoor zou plaatsvinden is onduidelijk. Assange zit al sinds 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Zodra hij de ambassade verlaat, wordt hij opgepakt.

Lees meer: ‘Amerikaanse senaat wil Assange horen in Ruslandonderzoek’

VS leggen China nieuwe importheffingen op

De Verenigde Staten leggen China opnieuw een importheffing van 25 procent op. De nieuwe handelstarieven zijn per 23 augustus van kracht en raken 16 miljard dollar (ruim 13 miljard euro) aan Chinese importgoederen. Dat blijkt uit een lijst van U.S. Trade Representative (USTR) met daarop 279 producten. Onder het nieuwe tarief vallen onder meer motoren, elektronica, plastic producten en chemicaliën.

President Trump dreigde eerder deze maand importheffingen van 25 procent in te voeren op 200 miljard dollar (ruim 171 miljard euro) aan Chinese goederen, waaronder groente en fruit.

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse regering heffingen op Chinese producten heeft ingevoerd. In juli stelden de VS ook al importheffingen van 25 procent in op producten uit China ter waarde van 43 miljard euro. China sloeg toen snel terug door op 29 miljard euro aan Amerikaanse producten importbelasting in te voeren.

Lees ook: Amerikaanse importheffingen tegen China treden in werking.

De verhoging moet China aansporen om "illegale praktijken” te staken. Volgens de VS zorgt het Chinese handelsbeleid voor "oneerlijke markten”. Trump stelt dat China meer producten in de VS verkoopt dan dat het Amerikaanse producten afneemt. Verder wil de Amerikaanse president dat China zijn markt verder opengooit en beschuldigt hij het land ervan dat het bedrijven dwingt handelsinformatie prijs te geven aan Chinese partners.

West Hollywood: verwijder Trumps ster van de Walk of Fame

De gemeenteraad van West Hollywood wil af van Donald Trumps ster op de Walk of Fame. Een resolutie waarin Trump een "weerzinwekkende omgang met vrouwen en andere daden" wordt verweten, werd unaniem aangenomen, meldt persbureau AP. Het blijft daarbij bij een oproep, niet de gemeenteraad maar de lokale Kamer van Koophandel gaat over de toeristische trekpleister.

Trump kreeg de ster in 2007 op voordracht naar aanleiding van zijn televisieprogramma The Apprentice. Krijgen is overigens niet het goede woord, voor een ster moet men zelf betalen: zo'n 30.000 dollar, bijna 26.000 euro.

Met dat geld heeft Trump een steen des aanstoots gekocht, blijkt de laatste jaren. Verschillende betogers hebben de ster van de president verwoest met stickers, graffiti, sloophamers en pikhouwelen. Een keer werd er zelfs een vijftien centimeter hoog grensmuurtje omheen gezet. De man die de ster eind juli nog te lijf ging, James Mikel Clay, sprak ook tijdens de gemeenteraadsvergadering:

"Ik denk dat hij een bedreiging is voor de openbare veiligheid. Gezien alle gewelddadigheden rond de ster en zijn huidige toestand lijkt het me denkbaar dat de ster tot ernstig gewonden zal leiden."

De Kamer van Koophandel heeft al laten weten geen plannen te hebben om de ster weg te halen omdat die onderdeel is geworden van de geschiedenis van de Walk of Fame. De tegel wordt gerepareerd, Clay wordt verdacht van vandalisme.

Eind juli werd Trumps ster voor het laatst vernield.
Foto AP/Reed Saxon
In 2016 werd een 15 centimeter hoog betonnen grensmuurtje rond de ster geplaatst.
Foto EPA/Nick Stern
Trumps ster klaar voor reparatie, enkele weken voor de presidentsverkiezingen in 2016.
Foto EPA/Mike Nelson

Trumpblog

Een nieuwe week, een nieuw Trumpblog. Voor het nieuws rond het Amerikaanse presidentschap van vorige week, lees ons vorige Trumpblog terug.