Referendum inlichtingenwet

Wetenschappelijk bureau Denk moet 16.000 euro terugbetalen

Statera, het wetenschappelijk bureau van politieke partij Denk, moet 16.000 euro aan subsidie terugbetalen die het ontvangen heeft voor een campagne rond het referendum over de inlichtingenwet. Denk bevestigt desgevraagd het voorlopige oordeel van de referendumcommissie. Statera kreeg in januari circa 22.300 euro van de referendumcommissie voor het „uitvoeren van een big data analyse en het delen van deze inzichten met de media en het organiseren van een informatiebijeenkomst met een paneldiscussie.” Ongeveer 16.000 euro werd besteed aan onder meer een kiezersonderzoek, dat uitgevoerd werd door het bedrijf Optimus Ad. Statera zegt dat deze analyse „ondeugdelijk en onvolledig” was en dat de referendumcommissie deze mening deelt. Die wil niet reageren en komt later met haar onderzoek. (NRC)