Oud-generaal Van Uhm ingezet als adviseur brandweer Amsterdam

Peter van Uhm moet ervoor zorgen dat er einde komt aan het conflict tussen de brandweerleiding en de ondernemingsraad.

Oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm is aangesteld als onafhankelijk adviseur bij de Amsterdamse brandweer.
Oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm is aangesteld als onafhankelijk adviseur bij de Amsterdamse brandweer. Foto Marco de Swart/ANP

Burgemeester Femke Halsema heeft voormalig Commandant der Nederlandse Strijdkrachten Peter van Uhm aangesteld als “strategisch adviseur” bij de brandweer in Amsterdam. Dat schrijft de Amsterdamse burgemeester dinsdag in een brief aan de gemeenteraad.

De aanstelling van Van Uhm volgt op het conflict tussen de brandweercommandant Leen Schaap en de ondernemingsraad binnen het brandweerkorps Amsterdam-Amstelland.

Uit onderzoek van NRC bleek dat de verhoudingen in het Amsterdamse brandweerkorps ernstig zijn verziekt. In het afgelopen anderhalf jaar zijn zeker tien brandweerlieden ontslagen, berispt of overgeplaatst wegens (ernstig) plichtsverzuim: racisme, diefstal, ondermijning van het gezag en alcoholgebruik op de werkvloer. De rechtlijnige commandant Schaap, afkomstig van de politie, probeert de orde te herstellen en werd door zijn eigen medewerkers met de dood bedreigd.

Lees ook: Nieuwe baas Amsterdamse brandweer wilde machocultuur aanpakken. Hij kreeg oorlog

Halsema erkent problemen bij brandweerkorps

Burgemeester Halsema erkent in de brief dat er een groot probleem is binnen het brandweerkorps. Zij stelt dat de “interne cultuur effectief wordt tegengehouden door een kleinere groep en het verzet in enkele gevallen ontaardt in onacceptabele intimidatie en bedreiging”. Met de aanstelling van Van Uhm moet een einde komen aan de naar binnen gekeerde cultuur bij de Amsterdamse brandweer.

“Als Commandant der Nederlandse strijdkrachten en als publieke bestuurder heeft de heer Van Uhm grote ervaring opgebouwd met complexe, hiërarchische organisaties en de gesloten, naar binnen gekeerde cultuur die kan ontstaan bij risicovol, gevaarlijk werk”.

Van Uhm begint op 20 augustus en is aangesteld tot eind november dit jaar.

Dit bericht wordt aangevuld