In beeld

Natuurbranden Californië blakeren Golden State

Grote delen van de droge kuststaat Californië gaan deze zomer in vlammen op. Meer dan vijftien natuurbranden kleuren de Golden State rood. Ruim 14.000 brandweerlieden zijn ingezet. Ten noorden van San Francisco woedt de grootste bosbrand in de geschiedenis van “Cali”. Bijna tien keer de oppervlakte van San Francisco is daar al vernietigd.

De natuurbrand woedt ruim honderd kilometer ten noorden van San Francisco en heeft tot nu toe voornamelijk onbebouwde gebieden vernietigd. Toch zijn al 75 huizen verwoest, zoals hier bij het plaatsje Lakeport.
Foto Noah Berger/AP
Een andere brand, in de buurt van het stadje Redding, kostte aan acht mensen het leven, onder wie vier brandweerlieden. Honderden gebouwen werden verwoest. In de buurt van het plaatsje Igo kleurt een brandvertragende substantie de weg rood.
Foto Josh Edelson/AFP
De grote brand ten noorden van San Francisco bestaat uit twee delen. In het gevecht tegen een van de kleinere van de twee is dit weekend vooruitgang geboekt door de inzet van blusvliegtuigen. De VS hebben Californië zaterdag noodhulp toegewezen.
Foto Noah Berger/AFP
De andere helft heeft echter het grote natuurgebied Mendocino Forest bereikt en neemt daardoor nog steeds in omvang toe. Hier verplaatst een man brandende pallets in de hoop zijn huis van de vuurzee te redden in de buurt van Clearlake Oaks.
Foto Noah Berger/AFP
In de buurt van Upper Lake branden brandweerlieden een deel van de grond gecontroleerd af in de hoop zo huizen te beschermen.
Foto Mark Ralston/AFP
De bosbrand bij Redding startte ruim twee weken geleden doordat er vonken spatte van een caravan met een lekke band. Dit vuur is inmiddels “half onder controle”, meldt de lokale brandweer.
Foto Josh Edelson/AFP
Brandweerlieden met bulldozers in gevecht tegen de bosbrand ter hoogte van Lakeport. Twee bulldozerbestuurders kwamen in juli om in de strijd tegen de vuurzee.
Foto Josh Edelson/AFP
Alle grote natuurbranden in Californië krijgen een naam. Zo heet de brand bij Redding "Carr Fire".
Foto Noah Berger/AP
Deze Volkswagen Beetle overleefde de Carr Fire niet.
Foto Noah Berger/AP
In Redding kwamen een 70-jarige vrouw en haar twee achterkleinkinderen van vier en vijf om het leven toen het vuur hun huis opslokte.
Foto Mark Ralston/AFP
Vanwege de Carr Fire zijn 40.000 mensen geëvacueerd. Inmiddels mogen sommigen van hen terugkeren, maar tienduizenden zijn nog steeds ontheemd.
Foto Noah Berger/AP
Verbrande antieke auto's in de buurt van Redding.
Foto Mark Ralston/AFP
Een vrouw gebruikt een emmer water om brandjes rond haar huis te blussen, terwijl achter haar het huis van de buren volledig afbrandt in het plaatsje Spring Valley.
Foto Kent Porter/AP