Na de verkiezingen

‘Poging tot intimidatie door veiligheidsdienst Zimbabwe’

In een kennelijke poging tot intimidatie zijn verschillende leden van de Zimbabweaanse oppositiepartij MDC door de veiligheidsdienst midden in de nacht opgepakt, aldus een woordvoerder van de MDC maandag. Ook zijn mensen in townships aangevallen. Tijdens het bewind van oud-president Mugabe was dit een standaard manier om de orde te handhaven.

Ook hebben de veiligheidsdiensten geprobeerd de voorzitter van de MDC en de leider van de jeugdpartij Happymore Chidziva te arresteren, maar die waren ondergedoken. Volgens Amnesty International zijn er 60 mensen willekeurig gearresteerd, „in een campagne van onderdrukking en intimidatie”.

De woordvoerder van oppositieleider Nelson Chamisa kondigde aan dat dinsdag bekend zal worden of Chamisa de verkiezingsuitslag formeel zal aanvechten. Hij wordt door zijn aanhangers onder druk gezet iets te doen, maar Chamisa vreest dat protesteren tot meer bloedvergieten zal leiden.

Verkiezingswinnaar Mnangagwa heeft ondertussen aangekondigd het geweld van het leger onafhankelijk te onderzoeken, maar liet ook al wel weten dat hij begrip heeft voor hun handelen, vanwege de overmacht aan demonstranten. Hij vreest maatregelen van de internationale gemeenschap. (Reuters)