Maatregelen tegen Infowars

Ook Apple tegen complotdenker Jones

Apple heeft de meeste podcasts van Amerika’s invloedrijkste complotdenker Alex Jones van de rechtse website Infowars verwijderd van Apple’s iTunes en podcast-apps. De maatregel volgt op acties van Facebook, YouTube en andere sites die de afgelopen weken eveneens materiaal van Jones hebben geblokkeerd.

Apple heeft alle afleveringen verwijderd van vijf van de zes podcastsseries van Infowars, waaronder de serie War Room en de dagelijkse The Alex Jones Show. Alleen de podcast Real News with David Knight is nog beschikbaar via Apple.

In een eerdere actie tegen Jones eind juli heeft Facebook tijdelijk de profielpagina van Jones geschrapt vanwege online pesten en haatzaaien. Vorige week blokkeerde Spotify afleveringen van Infowars-podcasts. De streamingdienst had eerder felle kritiek van abonnees gekregen die vonden dat Spotify geen platform moest bieden aan de extremistische ideeën van Jones.

Sinds de oprichting van Infowars in 1999 heeft Jones een grote schare volgers opgebouwd onder rechts-conservatieve Amerikanen. Hij grossiert in complottheorieën: zo beweert hij dat de aanslagen op 11 september 2001, in New York en Washington, het werk zijn van de Amerikaanse overheid.

Ook zegt Jones dat de schietpartij op een school in Sandy Hook, Connecticut, in 2012 in scene is gezet door de linkse anti-vuurwapenlobby. Bij de schietpartij kwamen 26 kinderen en volwassenen om het leven. Jones wordt op dit moment aangeklaagd door twee nabestaanden van ‘Sandy Hook’ die zeggen dat zij ernstige zijn geïntimideerd na publicaties van Alex Jones. (Reuters)