Grote heidebrand bij Drentse Wateren, campings ontruimd

Door de natuurbrand is ongeveer 75 hectare heide op het grensgebied van Drenthe en Friesland zwartgeblakerd.

Bij het Drentse Wateren woedt een grote natuurbrand. De rook is in de wijde omgeving te zien. Volgens de veiligheidsregio kon de brand zich snel kon uitbreiden door de straffe wind en de droogte.
Bij het Drentse Wateren woedt een grote natuurbrand. De rook is in de wijde omgeving te zien. Volgens de veiligheidsregio kon de brand zich snel kon uitbreiden door de straffe wind en de droogte. Foto Siese Veenstra/ANP

In de omgeving van het Drentse dorp Wateren op de grens met Friesland is dinsdag tijdens een grote natuurbrand ongeveer 75 hectare heide zwartgeblakerd. Het vuur is inmiddels onder controle, maar brandweerkorpsen uit Drenthe, Friesland en Groningen zijn tot zeker 21.00 uur bezig met nablussen. Gasten van vier omliggende campings zijn ontruimd en de gasten zijn opgevangen op een vakantiepark, meldt de Veiligheidregio Drenthe.

Tijdens de brand is een blushelikopter van Defensie ingezet. Ook boeren uit omgeving hebben hulp geboden door met de giertanks vol water de grond nat te houden. Eerder op dag vroegen hulpdiensten via Twitter omwonenden en recreanten om afstand te houden van de brand, veel mensen zijn uit interesse komen kijken.

Twitter avatar VRDrenthe VR Drenthe #Wateren #GRIP Geef de hulpdiensten de ruimte om hun werkzaamheden te kunnen doen. Kom niet kijken bij een natuurbrand! Dit voor uw eigen veiligheid!

Ook Staatsbosbeheer riep op om niet naar het Drents-Friese natuurgebied Wold te komen, omdat dit hinderlijk is voor de hulpdiensten.

Ook natuurbranden in Zuid-Limburg

Ook in de buurt van de Zuid-Limburgse plaatsen Born, Limbricht en Holtum zijn natuurbranden ontstaan. Vanwege de omvang van de brand en droogte heeft de Veiligheidsregio Limburg assistentie gevraagd van brandweerkorpsen uit Noord-Limburg.

Twitter avatar brwzuidlimburg Brandweer Z-Limburg Grote natuurbrand in Holtum en in Limbricht brandweer is terplaatse en heeft opgeschaald vanwege de omvang en de droogte. Er zijn meerdere brandhaarden.