Beruchte crimineel Karel Pronk doodgeschoten in Delft

Volgens ooggetuigen gaat het om een liquidatie. De politie wil de identiteit van het slachtoffer nog niet bevestigen.

De plek waar Pronk werd doodgeschoten.
De plek waar Pronk werd doodgeschoten. Foto ANP/Regio15

Bij een koffiehuis in Delft is dinsdagochtend de bekende crimineel Karel Pronk doodgeschoten. Dat heeft zijn voormalige advocaat Jan-Hein Kuijpers bevestigd aan persbureau ANP. Pronk kreeg begin jaren 90 twintig jaar gevangenisstraf voor de moord op een orchideeënkweker en ontsnapte twee keer uit de gevangenis. De laatste jaren was hij volgens Kuijpers “met pensioen”.

De politie heeft over de identiteit van de schutter nog geen uitspraken gedaan, maar de naam van Pronk kwam al vroeg op dinsdag naar boven. Verschillende getuigen zeiden hem herkend te hebben. De schutter is nog niet gepakt.

Of de dood van Pronk verband houdt met eerdere incidenten in Delft, is nog onduidelijk. Half juni sloot burgemeester Marja van Bijsterveldt twee winkels in de binnenstad die waren beschoten. Begin mei werden een coffeeshop en een zonnestudio onder vuur genomen. Dagen later ontplofte vlakbij een handgranaat, bij een andere coffeeshop. Of er een verband bestaat tussen die incidenten of met de dodelijke schietpartij van dinsdag is volgens de politie nog niet te zeggen.

Pronk werd in 1991 veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de moord op een tuinder. Wat het motief was voor die daad, is nog altijd onduidelijk. Hij werd ook veroordeeld voor het leiden van een criminele organisatie, wapenbezit en drugssmokkel, aldus ANP. In 2009 kreeg hij nog zes jaar gevangenisstraf opgelegd. Tot twee keer toe wist hij in zijn criminele loopbaan uit de gevangenis te ontsnappen.